Навчальний рік тільки почався, і здається, що в учнів випускних класів іще багато часу до вступної кампанії, а отже, й до вибору ВНЗ та майбутньої професії. Але експерти з профорієнтації запевняють, що міркувати над майбутнім фахом школярам потрібно ще з 8-го класу. Звичайно, для дитини 13—14 років ця тема дуже складна, тому підлітка в жодному разі не варто залишати наодинці! Хто і як може допомогти з профорієнтацією? Відповідь на це запитання знає співзасновник профорієнтаційної онлайн-платформи «ChoiZY» Олександр Павленко.

Батьки. Незважаючи на складний перехідний вік, більшість підлітків усе одно чекають на допомогу у виборі професії саме від батьків. І в цій ситуації дорослим потрібно бути дуже обережними, аби не нашкодити. Адже між коректною допомогою і надмірним тиском — надзвичайно тонка межа. Нерідко батьки намагаються реалізувати свої нездійснені мрії — наприклад, тато хотів стати лікарем, але через певні обставини не зміг здобути цей фах, тому скеровуватиме сина у медичний університет.

Інколи наполягають на виборі затребуваної і високооплачуваної спеціальності — й не важливо, що дитина мріє, наприклад, про вчителювання. Це дуже небезпечний шлях. При виборі майбутньої професії варто керуватись інтересами і вподобаннями дитини. Спілкуватись, допомагати порадами, ділитись знаннями та досвідом і в жодному разі не тиснути!

Школа. Профорієнтацію можна розглядати як складову освіти, але покладати всі сподівання на школу не варто. Найкраще — якщо батьки згуртуються у батьківських комітетах і долучаться до управління шкільним життям. Що саме можна зробити?

Найперше — розповісти підліткам про свої професії.  Нехай раз на місяць до школи приходить хтось із батьків і влаштовує невелику лекцію. Так діти дізнаються про різні спеціальності з перших вуст, а якщо зацікавляться якоюсь, то зможуть одразу розпитати детально. Ще один варіант — організовувати екскурсії у різноманітні компанії. Школярі побачать на власні очі, як працюють фірми, і, можливо, чимось зацікавляться.

Профорієнтаційні тести. Ще одна складова успішної профорієнтації — профорієнтаційні тести та консультації з психологом. Звичайно, професію можна обирати і без допомоги експертів, але якщо дитині важко розібратись у собі, своїх схильностях та сильних сторонах — розмова з психологом піде на користь. Фахівець запропонує пройти спеціальні тести, потім правильно інтерпретує результати і дасть поради. Інколи роль психолога можуть виконати й батьки. Але лише у тому разі, якщо в родині справді гарні стосунки, підліток довіряє дорослим, може відверто поговорити з ними і дослухається до їхньої думки.

Різноманітні освітні заходи. Останнім часом проводиться дедалі більше освітніх заходів, які покликані допомогти підліткам визначитись із майбутньою професією. Серед найпоширеніших — профорієнтаційні табори та лекції від експертів. Це чудовий варіант для знайомства дитини з різними фахами! Але потрібно дуже ретельно підходити до вибору табору — дивитись програму, склад спікерів, представлені професії, читати відгуки та переглядати фотозвіти з минулих заїздів. Лекції на профорієнтаційні теми зазвичай проводять у коворкінгах, бібліотеках та інших локаціях. Якщо будете регулярно моніторити події у вашому місті й звертати увагу на анонси, неодмінно зустрінете щось схоже.

Онлайн-ресурси. Отримати більше інформації про професії можна також в Інтернеті. Зверніть увагу на платформи з онлайн-курсами. Якщо ваша дитина гарно володіє англійською мовою, то можна послухати курси від провідних університетів світу на «Coursera». Українським аналогом «Coursera» є «Prometheus». Це своєрідні бібліотеки відео-лекцій із різних галузей знань. Існує в Україні й суто профорієнтаційна платформа «ChoiZY». Тут школяр абсолютно безплатно може дізнатись про різноманітні професії, переглянувши відео. Також тут можна пройти профорієнтаційне тестування і отримати консультацію психолога он-лайн.