Останніми днями на Луганщині жваво обговорюють ситуацію, що склалася навколо заяви облдержадміністрації про створення на базі Сєвєродонецького міського лікувального закладу на вулиці Сметаніна обласної клінічної лікарні. Річ у тім, що цю будівлю вже кілька років орендує мобільний військовий шпиталь. Тож через соцмережі поширюється інформація про те, що його ліквідують.

Голова Луганської ОДА Віталій Комарницький прокоментував ситуацію. Насамперед він пояснив, що у травні 2015 року для потреб обласної клінічної лікарні у Сєвєродонецьку по вулиці Сметаніна було розроблено проектно-кошторисну документацію для проведення капремонтів. Однак на той час тривали запеклі бої, тому вирішили віддати два найбільші приміщення мобільному військовому шпиталю. Був укладений договір оренди щодо корпусів 3641,6 кв. м та 2171,1 кв. м.

— Проте всі ці п’ять років для Луганщини гостро стоїть питання відновлення медицини третього рівня, — пояснює Віталій Комарницький. — Хочу нагадати, що до 2014 року обласна лікарня мала 29 стаціонарних відділень, а сьогодні жителі області отримують таку допомогу не в повному обсязі. Нині обласна клінічна лікарня розташована на базі орендованих приміщень у Сєвєродонецьку, Лисичанську та Рубіжному. Зокрема, тут відкриті відділення нефрології та гемодіалізу на чотири штучні нирки, хірургії з проктологією на 30 ліжок, травматологічно-ортопедичне відділення на 30 ліжок, урологічне відділення на 10 ліжок, відділення судинної хірургії на 10 ліжок та консультативно-діагностична поліклініка.

Існує величезна проблема надання високоспеціалізованої допомоги при серцево-судинних та судинно-мозкових захворюваннях, хворобах органів травлення, дихання, цукровому діабеті. Не надається належна допомога вагітним жінкам, породіллям, новонародженим дітям, у тому числі недоношеним. Тому хворих транспортують до обласних лікарень Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Києва. А це — час, іноді вирішальний для здоров’я та життя людини.

На думку керівника області, складну ситуацію можна вирішити, тільки маючи повноцінну сучасну обласну лікарню з медичною допомогою третього рівня. У зв’язку з тим, що загальна площа мобільного військового шпиталю становить 5812,7 кв. м, а обласна клінічна лікарня гостро потребує приміщень, запропоновано використовувати ці об’єкти спільно, розділивши зони відповідальності. Отже, вся вчасна кваліфікована медична допомога для військових гарантовано й цілодобово надаватиметься в повному обсязі. — Ми в жодному разі не намагалися відібрати приміщення військового шпиталю та залишити наших захисників без медичної допомоги. Для мене головне сьогодні — зробити все можливе, щоб земляки та військовослужбовці отримували кваліфіковану меддопомогу якомога швидше, — переконує Віталій Комарницький і посилається на офіційну сторінку ООС у Фейсбуці, де сказано, що 59-й військовий шпиталь «функціонує у штатному режимі», а між «штабом Об’єднаних сил та керівництвом Луганської обласної військово-цивільної адміністрації тривають консультації щодо спільного використання будівлі обласної клінічної лікарні та 59-го військового шпиталю з метою максимально ефективного обслуговування цивільних і військових».

Фото надано автором.