У колажі використано знімки зали Мінських перемовин та Місії ОБСЄ на Донбасі (міст у Станиці Луганській).

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.
 


Екс-уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко (у центрі).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Перші Мінські домовленості між Україною та РФ за посередництва ОБСЄ було підписано 5 вересня 2014 року. Усі три сторони від самого початку подавали документ як план досягнення миру на Донбасі, на що орієнтовані 13 пунктів офіційного протоколу. Домовленості досі діють.

«Ні моя команда, ні я не підписували цей «Мінськ», але ми готові йти по пунктах всіх Мінських домовленостей для того, щоб нарешті у нас настав мир», — сказав Президент України Володимир Зеленський DW (Deutsche Welle).

Екс-уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко під час круглого столу зазначила, що договір 2014 року дав можливість українським військовим зробити необхідну паузу, зупинити повномасштабний наступ ворога й глобальне розчленування, визволити 70 відсотків територій Донбасу, знайти понад 3000 українців та рішуче тримати антипутінську коаліцію.

Сьогодні, за її словами, надзвичайно важливо змусити РФ відмовитися від ролі модератора й нарешті визнати себе учасником і винуватцем конфлікту на сході. Світова спільнота зі свого боку не повинна покладати місію досягнення миру лише на Україну — вона має всіляко підтримувати її.