Голова Вищого антикорупційного суду України Олена Танасевич, Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська під час брифінгу з нагоди початку роботи Вищого антикорупційного суду України.

Учора Президент Володимир Зеленський узяв участь у заходах із нагоди початку роботи Вищого антикорупційного суду України (ВАКС). У своєму виступі він, зокрема, наголосив, що завдання Вищого антикорупційного суду України — не просто покарання корупціонерів, а відновлення довіри громадян.

«Ви краще за мене знаєте, які очікування у громадян, суспільства від вашої роботи. Перед вами сьогодні справді великий виклик. І це не просто повернення громадянам вкраденого шляхом покарання топ-корупціонерів — це повернення громадянам відчуття та віри в те, що в Україні є справедливість», — сказав глава держави, звертаючись до суддів.

Він зазначив, що як громадянин України хоче, щоб корупціонери нарешті були покарані, а інтереси держави, суспільства та інвесторів — захищені.

«Я не можу ставити вам завдання. Як громадянин маю відчуття, що завдання Вищого антикорупційного суду дуже просте: корупціонер — покараний, держава, суспільство та інвестор — захищені», —  додав Президент.

Він назвав символічним той факт, що будівля суду розташована саме на проспекті Перемоги в Києві, і висловив сподівання, що це також надихатиме на перемогу над корупцією в Україні. «Ми наголошували впродовж передвиборної кампанії, що хочемо перемогти корупцію. Не боротися з нею, а перемогти. І я думаю, що це дуже символічно, що Вищий антикорупційний суд розташований на проспекті Перемоги. Бажаю вам, всім нам, українцям, перемоги», — резюмував В. Зеленський.

Загалом до Вищого антикорупційного суду буде передано понад три тисячі справ, які перебувають на розгляді місцевих та загальних судів, повідомила голова ВАКС Олена Танасевич під час брифінгу. Лише 190 з них, додала вона, — це ті, по яких досудове розслідування закінчувало НАБУ під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За словами Олени Танасевич, до компетенції Вищого антикорупційного суду віднесено 22 склади злочинів за умови, що розмір шкоди перевищує 500 тис. грн. Вона також повідомила, що у Вищому антикорупційному суді працюють шість слідчих суддів, у першій інстанції сформовано сім колегій, які здійснюватимуть судовий розгляд кримінальних проваджень. В Апеляційній палаті ВАКС функціонуватимуть чотири колегії, які здійснюватимуть перегляд рішень суду першої інстанції. «Суд готовий до виконання покладених на нього обов’язків», — підсумувала голова Вищого антикорупційного суду.

Вл. інф.

Фото з сайту president.gov.ua