Представники Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом (на знімку) обговорили з віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою шляхи парламентсько-урядової взаємодії.

Голова комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе, зокрема, наголосила на необхідності оновлення Дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію. А також на необхідності посилення ролі й спроможності Комітетів Верховної Ради України, у тому числі й профільного у сфері наближення українського законодавства до права Європейського Союзу.

Крім того, Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що якість законопроектів має бути належною, тому необхідно визначити механізм запобігання ухваленню законів, положення яких суперечать праву ЄС. «З огляду на важливість досягнення стратегічного курсу на членство в ЄС, закріпленого в Конституції, очевидно, що всі проекти законів, розроблені на виконання Угоди, мають розроблятися саме профільними міністерствами та подаватися до Верховної Ради України не через народних депутатів, а Кабінетом Міністрів України та розглядатися парламентом за окремою процедурою», — наголосила вона.

У свою чергу Дмитро Кулеба запевнив: «Курс на зближення України з Євросоюзом — незмінний. На цьому шляху уряд та парламент не просто союзники, вони — єдине ціле». Віце-прем’єр-міністр наголосив, що вбачає своїм основним завданням на посаді продовження та посилення позитивних досягнень щодо виконання Угоди про асоціацію та започаткованих процесів секторальної інтеграції з ЄС і додав, що нині динаміка розвитку торгівлі України з ЄС дуже висока і випереджає можливості Угоди про асоціацію.

Спільна робота щодо ухвалення євроінтеграційних законопроектів, на думку Дмитра Кулеби, має бути побудована у найоптимальніший спосіб. Він запропонував згрупувати законопроекти за їхньою метою та тематикою. Віце-прем’єр-міністр також підтримав ініціативу Іванни Климпуш-Цинцадзе щодо посилення інституційної спроможності комітету в частині експертизи та аналізу парламентських законодавчих актів на відповідність праву ЄС.

Також він закликав членів комітету бути «адвокатами євроінтеграції у своїх фракціях» та пояснювати парламентаріям важливість оперативного та якісного розгляду законів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію і наближення всіх сфер життя українців до стандартів ЄС. Віце-прем’єр-міністр запропонував уповноважити окремих людей як з боку комітету, так і з боку своєї служби для координації спільної роботи.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, нині 67 законопроектів є пріоритетними і потребують термінового опрацювання Урядовим офісом для того, щоб їх міг розглянути комітет. Дмитро Кулеба, своєю чергою, зауважив, що законопроекти потребують експертизи з боку кожного профільного міністерства.

Говорячи про урядово-парламентську взаємодію, він підкреслив, що успіх реалізації урядом курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію великою мірою залежить від ефективності парламенту. Чим ефективніший парламент в ухваленні законодавства, яке створює європейський ринковий та ціннісний простір в Україні, тим швидше уряд зможе приступати до його виконання.

У засіданні взяли участь також міністр соціальної політики Юлія Соколовська, керівниця Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, профільні заступники міністрів і представники інших органів центральної виконавчої влади.

Вл. інф.
Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.