Зустріч з інвесторами, другий ліворуч Юрій Юзва.

Фото автора.

У Чернівецькій області вже є потужні ОТГ, які всерйоз займаються інфраструктурою та господарством, створюючи комфортний простір для громад та нові робочі місця. Одна з таких — Недобоївська ОТГ.

У Долинянах, які входять до об’єднаної громади, завершується реконструкція дитсадка. Кошти на це виділені з субвенції на розвиток інфраструктури у розмірі майже 300 тисяч гривень. Усього цього року Недобоївська ОТГ отримала 2,16 мільйона гривень інфраструктурної субвенції, які спрямувала на п’ять проектів.

«Раніше тут була одна група дітей, і всі використовували лишень одне приміщення. Нині ж на першому поверсі буде молодша група, а на другому — старша. І кожна матиме по два приміщення — одне для сну, а інше ігрове», — розповідає Андрій Дранчук, заступник голови Недобоївської ОТГ.

Ще один проект, за його словами, теж освітнього спрямування. Він має стати гордістю всієї громади. Йдеться про дитячий садок у селі Недобоївці. До початку робіт тут навчалося 120 дітей, при розрахунковій потужності на 40. Після реконструкції і добудови другого поверху тут вільно зможуть навчатися 150 дітей. Найцікавіше те, що до нинішнього часу громада самостійно знаходить кошти на таке масштабне будівництво — цьогоріч спрямувала понад півмільйона гривень з інфраструктурної субвенції та кошти власного бюджету. Але у громаді сподіваються і на підтримку з Державного фонду регіонального розвитку. Минулого року проект відхилили, однак цього року керівництво знову подало заявку.

«Після уточнення оцінки нашого проекту цього року ми займаємо четверту позицію в рейтингу проектів нашої області. Це дає певні надії, що ми таки отримаємо фінансування, а тому з нетерпінням чекаємо засідання обласної комісії», — каже Юрій Юзва, голова громади.

Останнім об’єктом, на який виділили майже 800 тисяч гривень, стала адміністративна будівля в Недобоївцях, де роблять ремонт приміщень першого поверху для облаштування Центру надання адмінпослуг. Громада є одним із переможців конкурсу від

Програми «U-LEAD з Європою» щодо покращення якості надання адмінпослуг. У результаті реалізації цього конкурсу коштом європейської програми буде закуплено меблі для ЦНАПу, комп’ютерну техніку із програмним забезпеченням, проведено спеціалізоване навчання для персоналу.

Окрім цих проектів, Недобоївська ОТГ спільно з Хотинською та Рукшинською громадами ще наприкінці 2017 року підписали проект про міжмуніципальне співробітництво у сфері поводження з твердими побутовими відходами. Минулого року вони оформили цю ініціативу в проект, який став одним із переможців конкурсу Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР).

Для реалізації іншої ідеї — «яблуневої агломерації», лідери громади нині шукають інвесторів, відповідні грантові програми, адже на конкурсі ДФРР проект не отримав достатньої підтримки. Річ у тому, що громада розташована у справжньому яблуневому раю. Рясними садами вкриті всі сонячні пагорби Хотинського району. Але зі збутом яблук, персиків, груш, слив та інших садових культур є проблеми.

І це ще не все. Минулого року в ОТГ відкрили спортивний майданчик із штучним покриттям у селі Недобоївці за рахунок фінансування з держбюджету та власних доходів ОТГ. Також започаткували механізм бюджету участі, і цей досвід став першим серед сільських ОТГ на теренах всієї України.

Реформа децентралізації реально доводить свою необхідність та успішність. Керівники ОТГ стають менеджерами та справжніми лідерами. Люди починають бачити перспективу розвитку для своїх дітей.