Мабуть, нашим читачам не раз доводилося чути, що коли мрієш добре жити, то слід шукати робоче місце в країнах Західної Європи. А якщо хочеш мати дуже високу зарплатню, то рушай до Німеччини! Тим часом тут понад 3,3 млн осіб працюють в умовах повної зайнятості, але заробляють менше двох тисяч євро, як кажуть у нас, «брудними» на місяць. І це не завжди малокваліфіковані фахівці.

Щодо цього цікаву статистику оприлюднило федеральне міністерство із соціальних питань. За їхніми даними, на кінець 2017 року майже 16% німецьких співробітників, котрі працюють повний робочий день, заробляють менше двох тисяч євро (брутто) на місяць: у Західній Німеччині - 2,32 млн осіб (13,5%) та 1,06 млн працівників (27,5%) - у Східній.

Також існують великі галузеві відмінності. У 2017 році найнижчі зарплати були в працівників сфери прибирання - 1861 євро, туризму та готельно-ресторанного бізнесу - 1961 євро «брудними». Зарплатня працівників сільськогосподарського виробництва, тваринництва та лісового господарства у середньому становила 2154 євро (брутто) на місяць, сфери виробництва та переробки продуктів харчування - 2165 євро, немедичних послуг та догляду за хворими - 2353 євро, торгівлі - 2411 євро на місяць.

А працівники з низькою кваліфікацією заробляють набагато менше:

2017 року помічники в готелях і ресторанах східної частини країни - в середньому лише 1610 євро (брутто) на місяць, прибиральники - 1633 євро; на заході ФРН середня зарплатня таких само працівників становить 1768 євро.

Загалом кваліфіковані працівники у ФРН заробляють у середньому 3098 євро на заході і 2375 євро - на сході («брудними»). Експерти пояснюють, що таку ситуацію спричинила інфляція та висока орендна плата за житло, котра дедалі зростає. Що не дозволяє громадянам із зарплатою менш, ніж дві тисячі євро (брутто) на місяць, забезпечити собі нормальний рівень життя. Слід зазначити, що основну масу заробленого пожирає висока орендна плата за житло, залишаючи мінімум на проживання.

Федерація профспілок ФРН вважає, що причиною низьких зарплат стала низька мінімальна погодинна оплата праці (9,19 євро) та наявність у роботодавців можливості винаймати тимчасових працівників з нижчою оплатою. Тому федерація вимагає підвищити мінімальну зарплату до 12 євро на годину, а також скоротити кількість вакансій для тимчасової зайнятості. На думку експертів у цій сфері, тільки в такий спосіб можна запобігти бідності німецьких працівників у старості.

Берлін.