Президент України Володимир Зеленський новому Кабінету Міністрів доручив до 1 жовтня внести до парламенту законопроект про ринок землі, а Верховній Раді — до зими скасувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Важливо, щоб до відкриття ринку землі були готові й фінансові організації нашої країни. Про те, які банківські продукти та послуги користуються попитом в агросекторі країни, наша розмова з головою правління ПАТ «МТБ БАНК» Юрієм Краловим (на знімку).

— Юрію Олександровичу, як ви ставитеся до відкриття ринку землі?

— Сьогодні це питання дуже політизується, експертні думки розділилися — від «отрути» до «панацеї». Я ж сприймаю прийдешні зміни з оптимізмом і впевненістю в тому, що це дуже важливий крок у розвитку нашої країни в цілому і ринку зокрема. Ринок землі — це новий етап у розвитку інституту власності в Україні, без якого стати ефективною аграрною державою ми просто не зможемо — людина повинна мати право розпоряджатися своєю власністю. Багато хто каже, що в Англії, наприклад, вся земля належить королеві і купити її не вдасться, можна лише взяти в оренду. Але зауважте — на 900 років і практично з усіма правами та обов’язками власника! До речі, я недаремно сказав про обов’язки. У законі необхідно їх прописати, щоб не порушували сівозміну, не «вбивали» землю... Власник повинен думати не лише про прибуток, що отримає в короткостроковій перспективі, а й про те, хто житиме і годуватиметься з цієї землі через 20—50 років.

— А на що може розраховувати Україна, щоб розвивати сільськогосподарську галузь? На іноземні інвестиції? Грошей, кажуть, у державі немає...

— Гроші в країні є, незважаючи на настрої «всепропальщиків». Іноземні інвестиції — це дуже добре, з відкриттям ринку землі їхній обсяг, зрозуміло, збільшиться. Але ми передусім повинні розраховувати на внутрішнього інвестора. У будь-якій розвиненій країні саме внутрішній інвестор фінансує розвиток нових технологій, створення підприємств і навіть розвиток науки. Українські банки, залучаючи гроші вкладників, можуть кредитувати бізнес, який, у свою чергу, створює нові робочі місця, підвищує рівень добробуту громадян, що приводить до збільшення кількості вкладників тощо. Якщо цей процес йде по висхідній — держава розвивається у всіх аспектах.

— Сьогодні не так уже й часто зустрінеш у бізнес-середовищі державницький підхід, який ви демонструєте... Горизонт планування в українському бізнесі невеликий...

— Аби підняти країну і закласти основи добробуту на майбутнє, не варто мислити обмежено. Будь-який керівник великого бізнесу, а тим паче у банківській сфері, просто зобов’язаний мислити масштабніше. Нашому банку цьогоріч виповнюється 26 років, і якби планування нашої діяльності обмежувалося лише одним фінансовим роком — ми б не працювали на ринку так довго. Скільки банків в Україні пішло у небуття? А ми за чверть століття не підвели жодного свого клієнта!

— МТБ БАНК останнім часом активно працює з агросектором. Які напрями найефективніші?

— Ми пропонуємо аграріям кредитні продукти, розроблені з урахуванням специфіки їхньої діяльності. Торік розробили кредитний продукт Agro New, завдяки якому можна отримати до п’яти мільйонів гривень на поповнення оборотних коштів. Цей кредит надається корпоративним клієнтам — малому та середньому бізнесу. Також ми, активно співпрацюючи з підприємствами небанківської сфери, розвиваємо партнерські програми. Вони дають змогу сільгоспвиробникам отримувати кредити в нашому банку під мінімальні відсотки. Варто також зазначити, що МТБ БАНК бере участь у державних компенсаційних програмах, зокрема, ми підписали меморандум з Мінагрополітики, відповідно до якого чверть вартості придбаної аграрієм техніки вітчизняного виробництва компенсується державою. Не всі банки змогли підписати такий меморандум. МТБ БАНК — серед 22 надійних банків, які співпрацюють з Мінагрополітики.

— Розкажіть детальніше про переваги продукту Agro New.

— Швидка процедура оформлення за скоринг-програмою, термін кредитування — до 12 місяців, у межах одного маркетингового року, а графік погашення — у прив’язці до господарського циклу позичальника. Забезпеченням за кредитом виступають застава врожаю за фінансовою аграрною розпискою (ФАР) і поручительство власника. Агровиробник може отримати додаткові кошти без так званого твердого забезпечення. Особливо це зручно тим, у кого майно в заставі в іншому банку, або якщо кредит уже оформлений. За допомогою цього інструменту малі та середні господарства отримують необхідні їм гроші для закупівлі насіння, засобів захисту рослин, добрив, палива і сільгосптехніки. Причому купують усе це аграрії винятково в рахунок майбутнього врожаю, а не під заставу майна. Ми активно працюємо в рамках проекту «Аграрні розписки в Україні» під егідою World Bank Group (Світовий банк) і IFC (Міжнародна фінансова корпорація). До речі, один з наших клієнтів, аграрій з Миколаївщини, оформив кредит під аграрну розписку й отримав подяку від проекту! Загалом від початку року нами видано 14 аграрних розписок на загальну суму 28 мільйонів гривень.

— Юрію Олександровичу, наскільки ефективно працюють партнерські програми?

— Коли видали першу фінансову аграрну розписку, ми зрозуміли, що це дуже серйозний потенціал, ринок розвиватиметься, тому вирішили для популяризації ФАР залучити партнерів. Наприклад, партнерська програма з компанією «Укравіт» дала змогу запропонувати відсоткову ставку 0,01% на шість місяців та відстрочку виплат за графіком до десяти місяців. Є у нас й ексклюзив — ми розширили програму за овочами й фруктами. Проаналізувавши мінімальні та максимальні ціни на плодоовочеву продукцію, у розрахунку застави вирішили враховувати мінімальну середню ціну минулого сезону. Цей вид фінансових розписок працюватиме цілий рік. Для майбутнього врожаю сільгоспвиробникам буде вигідно запастися усім необхідним, особливо не в сезон. А майже непомітна ставка дозволяє спокійно покласти власні кошти на депозит і заробити додатково. Нещодавно наші фахівці, зустрічаючись з виноградарями Одещини, презентували нашу спільну програму з компанією «Укравіт». Агровиробники можуть отримати унікальний кредит під фінансову аграрну розписку на виробництво винограду — сьогодні розписок під цей вид продукції не надає жоден банк в Україні, окрім нас. Нині ми працюємо з аграріями в рамках чотирьох партнерських програм — це вигідно банку, це вигідно клієнтам, це дає поштовх розвитку агробізнесу в цілому. МТБ БАНК до відкриття ринку землі готовий і з радістю пропонує аграріям ексклюзивні фінансові інструменти для розвитку їхнього бізнесу.