Президент України Володимир Зеленський, командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування Денис Гриценко і українські військовополонені моряки та політв’язні під час зустрічі в аеропорту «Бориспіль».
 


Олег Сенцов з донькою.
 


Володимир Балух (у центрі).
 


Роман Сущенко з сім’єю.
 


Кримськотатарський громадський активіст Едем Бекіров.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут 

Попереду припинення вогню, а затим і війни

Тридцять п’ять «бранців Кремля» повернулися додому. 7 вересня літак із ними приземлився в аеропорту «Бориспіль». Вдалося визволити 24 військових моряків, узятих у полон Росією у Керченській протоці минулого року, а також політв’язнів Кремля. Серед них: Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карп’юк, Павло Гриб та інші. Аби повернути хлопців, Україна віддала Кремлю російських бойовиків, дезертирів і шпигунів. Однак за кремлівськими ґратами і в анексованому Криму ще залишаються понад 110 полонених і 227 — на території окупованого Донбасу. А значить, триває боротьба.

На летовищі наших хлопців зустрічали рідні, журналісти та високопосадовці, серед них — глава держави Володимир Зеленський, очільник Офісу Президента Андрій Богдан, глава МВС Арсен Аваков, голова СБУ Іван Баканов, омбудсмен Людмила Денісова та інші. Літак приземлився близько другої години дня — його вітали оплесками та радісними вигуками. Уже тоді рідні не могли стримувати сліз. Коли відчинилися двері, кожного українця зустрічав Президент — звільнені полонені дякували йому.

«Усім доброго дня. День сьогодні справді добрий. Ми з хлопцями дуже раді опинитися на рідній землі. Хочемо сказати дуже велике спасибі всім тим людям, які всі ці роки допомагали нам і нашим сім’ям, які боролися за нас, домагалися нашого звільнення і врешті-решт його домоглися. Спасибі вам велике. Сподіваюся, що і всі інші полонені будуть скоро звільнені. Але навіть із звільненням останнього полоненого наша боротьба не закінчується. До перемоги ще дуже далеко», — зазначив одразу журналістам Олег Сенцов.

24 звільнені моряки отримали військові ордени, підвищення у званні та офіцерські кортики. Нагороди вручив командувач Військово-Морських сил Збройних Сил України Ігор Воронченко. Після емоційної зустрічі і коментарів пресі хлопців відвезли на обстеження до лікарні.

Обмін відбувся за формулою «35 на 35». Серед тих, кого забрала Росія, понад два десятки росіян, які визнали себе військовополоненими і написали листа до президента Росії із проханням включити їх у списки на обмін. Окрім них, також є громадяни України, звинувачені чи вже засуджені за державну зраду, за створення терористичної групи і за колаборацію із проросійськими незаконними збройними угрупованнями та окупаційною владою Криму. Це, зокрема, Володимир Цемах, Валерій Кірсанов, Кирило Вишинський та ін.

Під час брифінгу в Міжнародному аеропорту «Бориспіль» Володимир Зеленський повідомив, що Україна планує продовжувати процес розведення військ на Донбасі, зокрема біля населеного пункту Золоте. «Далі ми наближатимемося до звільнення всіх наших і продовжуватимемо у Мінському процесі розведення військ у два етапи: спочатку Золоте — Петрівське, а потім — розведення по всій території та припинення вогню повною мірою й припинення війни», — сказав він.

За його словами, після цього буде найскладніший етап — повернення територій. «Я думаю, разом з вами, разом з усією Україною ми повернемо не тільки людей, а й наші території. Гадаю, що на другому етапі ми будемо серйозно працювати і повернемо, звільнимо всіх наших людей», — наголосив Президент.