Подія стала справжнім святом і для першокурсників Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, і для їхніх родин, великого колективу академії. Чотири сотні хлопців та дівчат поповнили лави майбутніх прикордонників.

Вони презентують усі регіони України. А шлях до курсантської лави був у кожного свій.

Павло Король прибув із невеликого поліського села, що в Любомльському районі на Волині. Подивитись, як син складає присягу, приїхала родина. З-поміж чотирьох дітей Королів Павло виявився єдиним хлопцем. З дитинства був міцним, спортивним і, поза сумнівом, став би добрим господарем та помічником для родини. Однак хлопчина ще з восьмого класу вирішив, що обов’язково стане військовим.

Після того як йому не вдалося вступити до військового ліцею, у родині гадали, що змінить своє рішення. Утім, це навпаки лише підштовхнуло Павла до навчання та занять спортом. І ось він серед тих, хто одягнув курсантську форму і складає присягу на вірність Україні.

Для переважної більшості цьогорічних першокурсників рішення про обрання майбутньої професії було справді виваженим. Адже 152 майбутні офіцери-прикордонники вже пройшли перші випробування у військових ліцеях. Тож випускникам таких закладів форма, порядок і дисципліна вже не в новинку. Усі вони вже добре знають, що таке бути патріотом і служити своїй Вітчизні.

Не з чуток знають про це і ще майже півсотні першокурсників, які є представниками військових династій, продовжувачами почесної справи — захисника кордонів Батьківщини. Батьки, дідусі, старші брати завжди були і залишаються для них прикладом. Багато кому зі старшого покоління довелося побувати на гарячих східних кордонах країни. Однак непрості випробування, з котрими доводиться стикатись офіцерам у наш час, не злякали молоде покоління.

Стали до лав курсантів і троє молодих людей, які вже встигли взяти участь в антитерористичній операції. Здобуті там знання та навички стануть у пригоді не тільки їм, а й їхнім товаришам по навчанню.

Тим часом першокурсники вже мали змогу продемонструвати свою майстерність і підготовку. Адже понад два десятки з них є кандидатами та майстрами спорту. Протягом місяця на базі Польового навчального центру академії всі вони проходили загальну військову прикордонну підготовку. Майбутніх офіцерів навчали відпрацьовувати алгоритм ведення тактичних дій під час умовного наступального й оборонного бою. Вони отримали початкові знання з вогневої, фізичної, інженерної, топографічної, стройової, гуманітарної підготовки. А нині перед ними відкривається непростий шлях опанування майбутньої професії.

Усі вірять, що пройдуть вони його з гідністю. Адже в руках цих хлопців та дівчат тепер — життя і спокій не тільки їхніх родин, а й кожного з нас, всієї України.

Священнослужителі освятили військово-службовців та благословили їх на військову справу. А завершився ритуал складання присяги урочистим маршем молодого поповнення Держприкордонслужби України.

Фото автора.