З 1 вересня скасовано автобусні маршрути, що сполучали Новгород-Сіверський із прикордонними селами — Грем’ячем, Мурав’ями (найпівнічніше село України) та Будою-Вороб’ївською. Про це повідомив директор Новгород-Сіверського автотранспортного підприємства Микола Душин.

«Працювати у збиток ми не можемо, — зазначив він. — А сільради району заборгували підприємству понад 300 тисяч гривень за пільгові перевезення у першому півріччі. Про своє рішення ми повідомили районну державну адміністрацію. За два місяці ні про що домовитися не вдалося».

Директорка чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик вважає таку ситуацію наслідком спротиву районної влади та сільських голів створенню об’єднаних територіальних громад. Формально в районі одна така громада є, але фактично це сам районний центр з одним селом — Горбовим. А ось у Грем’ячі зроблено все, щоб ОТГ не було. Ірина Кудрик каже: «Ще один доказ того, що опір владних інституцій створенню об’єднаних територіальних громад в Новгород-Сіверському районі є невипадковим... Якщо не державна, то обласна програма відновлення розвитку знелюднених прикордонних територій має бути! Одним із заходів її має стати створення окремої Грем’яцької об’єднаної громади як базової адміністративної інституції на віддалених територіях. Існування та розвиток цієї громади необхідно підтримувати силами всієї області як суспільно-владної формації на кордоні держави».