У Львові на центральній площі міста, біля пам’ятника Тарасові Шевченку, провели пам’ятні заходи, приурочені до 75-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини.

Упродовж 1944—1946 років примусово депортували і переселили до СРСР 482,8 тисячі осіб. У 1947 році під час операції «Вісла» з історичних українських земель вивезли на північ та північний захід Польщі ще майже 150 тисяч українців. У наступні роки до УРСР з Польщі знову примусово переселили 50 тисяч. Депортація супроводжувалася обмеженням політичних, соціальних, культурних прав, терором і репресіями, конфіскацією майна, встановленням режиму спецпоселень для депортованих українців.

Під час поминальних заходів відбулися екуменічна панахида та народне віче. Зведений хор суспільно-культурних товариств «Надсяння», «Холмщина» та «Лемківщина» виконав Державний гімн України.

«Угода між Українською РСР і так званим Польським комітетом національного визволення стала підставою для початку масових депортацій українців у 1944—1951 роках з українських етнічних земель. Етнічні чистки супроводжувалися масовим терором з боку шовіністичних банд, спаленням українських сіл та жорстокими вбивствами безневинних», — розповів голова Об’єднання товариств депортованих українців «Закерзоння» Володимир Середа.

Під час народного віча заступник міського голови Львова Андрій Москаленко нагадав, що цю сторінку історії не можна ніколи забути, щоб завдяки їй кожен розумів, що сталося і чому, і які наслідки цих подій. Причина дуже проста: націю, яка має нескорений дух, неможливо побороти. А те, що Україна має нескорений дух, засвідчує ще одна агресія на території нашої країни, яку ми нині долаємо.

Львів.