Тисячі святкових вишиванок, неперевершена своєю досконалістю гуцульська одіж, веселі трембітарі, закосичені гриви коней, десятки тонн бринзи, вурди, меду, велелюддя туристів з усієї України та з-за кордону — це і був гастрономічний фестиваль-ярмарок «Гуцульська бриндзя», вже 19-й за ліком (на знімку). Свято традиційно відбулося в Рахові. Це найбільш яскравий фестиваль Закарпаття з-поміж великої їх кількості.

Розпочали його трембітарі й троїсті музики, тоді відкрили бербениці зі свіжою бриндзею, якою частували всіх охочих. Під заклик трембіт традиційна святкова хода на конях, возах та пішки рушила з центру Рахова до амфітеатру «Буркут», де всі села району встановили свої садиби, змагаючись, хто смачніше зварить вівчарські страви й напої.

До організаторів, учасників та гостей фестивалю звернувся голова ОДА Ігор Бондаренко. Подякував за те, що традиції вівчарства, які виникли в гуцульському краї багато століть тому, зберігаються й примножуються. Символом «Гуцульської бриндзі» традиційно є полонинська ватра, яку щоразу, коли вівчарі повертаються з полонин, запалюють на фестивалі. Виконати цю місію доручили почесним гостям — керівництву області, району та найкращим вівчарям.

Після запалення ватри учасники та гості фестивалю змогли оглянути 21 сільську садибу, кожна з яких приймала всіх охочих. Виробники унікального продукту — овечої бриндзі, яка першою серед українських продуктів претендує на отримання європейської марки географічного зазначення, взяли участь у спеціальному конкурсі. На фестивалі, інформують з прес-служби ОДА, провели також майстер-класи з доїння овець, приготування традиційного сиру-будзу, а голови полонинських управ змагалися в приготуванні традиційної гуцульської страви — кулеші з бриндзею. При цьому журі оцінювало не тільки смак і вигляд страви, а й подачу до столу.

Зірковими учасниками святкового концерту стали заслужені артисти України Світлана Весна і Павло Доскоч, учасниця телешоу «Голос країни» Оксана Романюк, суперфіналіст телешоу «Голос країни» Михайло Мирка, Василь Мельникович (Гуцул-хуліган), кавербенд «Golden voice», гурти «Будьмо» і «Гонта» та інші. Насичена концертна програма розважала гостей фестивалю до пізньої ночі... Отак уміють жити й веселитися гуцули!

Фото надано прес-службою ОДА.