Якщо чесно, я довго не міг зрозуміти визначення «гібридна війна». Словник стверджує, що «гібрид» — це результат схрещування різних видів рослин і тварин. Але щодо війни, то це все одно, що схрещувати вужа і їжака. Згідно з жартівливою відповіддю, у результаті вийде метр колючого дроту. Гібридна війна, яку от уже шостий рік веде Росія на Донбасі, чимось нагадує саме це.

Погляньте самі: коли, як то кажуть, накрилася мідним тазом визріла в надрах Кремля й російського Генштабу ідея створення Новоросії шляхом окупації сходу і півдня України, у справу включилися «мічурінці» від політики й соціології, вишукуючи шляхи примусового втягнення непокірної України у вимріяну Путіним нову імперію на кшталт Радянського Союзу. Спочатку спрямували на населення України всю міць пропагандистської машини.

Однак успіхи були незначні й неочевидні. Тоді підключилися соціологи зі своєю ідеєю масової роздачі українцям російських паспортів і громадянства. Мета була очевидна: коли на Донбасі більшість населення буде з російськими паспортами на руках, то регіон автоматично перейде до складу РФ, і ні ОБСЄ, ні ООН, ні інші організації, які стоять на варті міжнародних законів, нічого зробити не зможуть. Отже, питання буде вирішено.

Але як уже стало очевидно, і цей «хитромудрий» план зазнав повного фіаско: попри титанічні зусилля російської пропаганди, паспорти РФ і громадянство оформили трохи більш як 15 тисяч жителів «ДНР». Мабуть, чомусь не приваблює населення російське життя. Якщо врахувати, що в «ДНР» мешкають майже 3 мільйони осіб, то це дуже мало, з такою кількістю «російських» громадян псевдореспубліка ніяк не може претендувати на вхід у РФ. Одне словом, гора народила мишу.

Але у кремлівських гравців у рукаві знайшлася ще одна карта: вони задумали включити до складу російської залізниці частину Донецької залізниці, яка перебуває на території «ДНР». Очевидно, з розрахунком на те, що мешканці Донбасу спокусяться переїхати залізницею до Росії. Принаймні ті, хто хоч якось залежать від залізниці. Що це дасть сусідній країні — не відомо, але поки що руху населення у той бік не спостерігається.

І ось тут з рукава витягують новий козир: банки. Оскільки в «ДНР» і «ЛНР» з 2015 року в обігу російські гроші, то чому б не розширити російську банківську систему й на схід України? Не відомо, що з цього вийде, але в рукаві у банківника в цій гібридній грі знайдеться ще не один козир.

Мал. Віктора СТАРОВА.