Навчитися усміхатися — непросто.

Фото Дарини Приймак.

Тема соціального сирітства останнім часом — у центрі уваги влади всіх рівнів та суспільства. Діє державна програма реформування інтернатних закладів. На Івано-Франківщині набирає розмаху створення прийомних сімей. А як реально відбувається цей процес? Як почуваються діти: сироти та позбавлені із різних причин батьківської опіки? А як — опікуни? Що за фасадом прийомних сімей? На початок — дві історії.

Усиновлені — не товар, який можна повернути

Сімейна пара із десятилітнім стажем подружнього життя власних дітей не має. Зважилися на всиновлення. В дитбудинку взяли хлопчика та дівчинку. Їм повідомили, що ті мають ще й молодшого братика, котрого раніше всиновили.

Через якийсь час подружжю телефонують із того ж дитбудинку та повідомляють, що дитину повернули назад до інтернату: новоспечені батьки не могли психологічно змиритися із фактом, що прийомний малюк відстає в розвитку. «Ми вам просто повідомляємо, але ні до чого не зобов’язуємо», — казали у слухавку.

Не роздумуючи, поїхали за братиком разом зі старшими дітьми. Нині хлопчику вже чотири роки, підтягнувся в розвитку. А головне — оточений увагою та любов’ю нових батьків.

Навчилася усміхатися

Інша історія — про прийомну сім’ю з десятьма дітьми. Перш ніж її створити, батьки заручилися згодою двох своїх донечок. Пройшли важкі етапи становлення разом із першими шістьма. За кілька років сформувалися певні сімейні цінності та правила, до яких малеча адаптувалася.

Натомість для чотирьох нових прийомних дітей ці правила виявилися надскладними. Кожен прийшов зі своїм болем, пережитими та уявними страхами. А ще — характерами, уподобаннями, фізичним, моральним та психологічним станом.

Батьки докладають надзвичайних зусиль, щоб адаптувати новеньких у коло своєї великої сім’ї. Котрась дитина понад усе прагне верховодити, то пояснюють, що в їхній родині всі рівні.

Важливо, що звикнути до нової сім’ї допомагають старші доньки. «Цю дівчинку ми взяли нещодавно. Її інста-профіль був наповнений «серйозністю і пафосом». Минуло три місяці. І як змінилася дитина! Тепер вона усміхається! Усмішка неймовірно їй личить. Показуємо, наскільки їй пасує і дівоча ніжність. Вчимо виявляти цю рису в характері. Хоча я тут узагалі нічого не робила. Бог благословляє моїх батьків, дає їм сили і змінює серце цієї дівчинки. І для мене вона така ж невід’ємна, як і інші», — розповідає старша донечка прийомних батьків.

Мовою цифр

На початок вересня на обліку служби у справах дітей Івано-Франківської ОДА перебувають 1315 дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. 1026 із них влаштовано під опіку родичів або прийомних батьків.

Сімейними формами виховання охоплено 93,6% дітей цієї категорії. В області функціонує 81 прийомна сім’я, куди влаштовано 132 юних громадян, та 10 ДБСТ, в яких виховуються 73 дітей.

Від початку року в сім’ї влаштовано 152 дітей. Під опіку, піклування — 100, в прийомні сім’ї — 15, у ДБСТ — 21 дитина, усиновлено 16. На Івано-Франківщині також влаштовані 8 вихованців, які прибули з тимчасово окупованої території країни та районів проведення ООС.

«Влада контролює умови утримання, навчання, виховання дітей, які під опікою, влаштованих у прийомні сім’ї, у ДБСТ. Працівники служб у справах дітей здійснюють нагляд за умовами проживання та виховання усиновлених аж до повноліття. На Івано-Франківщині таких 463. Фактів недбалого ставлення до підопічних не виявлено», — розповідає начальник служби у справах дітей Івано-Франківської ОДА Іван Ковалик.

На нараді в ОДА Ковалик загострив увагу на створенні служб у справах дітей в об’єднаних територіальних громадах, адже досі вони функціонують лише в чотирьох із 30 ОТГ області. Їхня відсутність суперечить чинному законодавству. Позаяк у разі, коли дитяче населення громади становить менше тисячі, має бути не менше одного працівника на ОТГ.

«Голови ОТГ несуть особливу відповідальність за дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування, — наголосив голова ОДА Денис Шмигаль. — Вони повинні забезпечити захист їхніх прав та інтересів».

Від початку року з обласного бюджету виділено 1,600 млн грн для забезпечення житлом дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. Майже 9 млн на ці потреби передбачено із держбюджету. 

Для раннього виявлення дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, створена Єдина інформаційно-аналітична система «Діти». Вона допомагає координації дій місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Для привернення уваги суспільства до проблем дітей, захисту їхніх прав та законних інтересів, своєчасного влаштування до сімейних форм виховання (зокрема усиновлення), здійснення належного систематичного нагляду за умовами утримання та виховання дітей у нових сім’ях в Івано-Франківській ОДА вийшло розпорядження «Про організацію заходів із нагоди Дня усиновлення».

Івано-Франківська область.