Підкоряти Парнас вони вирушили разом — мати та син: Марина та Кирило ПРОВОТОРОВИ з Сєвєродонецька Луганської області. Приїхали на фестиваль-конкурс поезії та авторської пісні «Ірпінський Парнас», що його вже втретє проводила Національна спілка письменників України та місто Ірпінь.

Хвилювалися обидва. Адже до журі фестивалю увійшли відомі поети, перекладачі, виконавці. Взяти потрібну тональність Провоторовим допомогли знайомство з іншими учасниками, прогулянки набережною та чудовим парком, а також атмосфера Будинку творчості письменників, який знав майже всіх класиків української літератури ХХ століття. 

На конкурсі Кирило виконав під гітару нову пісню, слова й музику якої написав сам. Він співав про свою рідну Луганщину, про те, що її землю зараз «вкриває свинець». Розчулив багатьох, особливо землячку — секретаря НСПУ з роботи з молоддю Богдану Гайворонську. Це її мамі — теж поетесі — Ганні Гайворонській належать слова, які стали візитною карткою нашого краю: «Луганщина — світанок України». Звісно, того вірша було написано в мирні часи...

— А я вболівав за маму, — каже Кирило. — Вона — поетеса, працює інженером автоматизованої системи на «Азоті». Перемогла в місцевих поетичних конкурсах, за допомогою профкому випустила збірки віршів. Нову присвятила моїй молодшій сестричці Риті: «Ранішні промінчики дивляться в віконце, та своє у мене солоденьке сонце!».

Марина одержала на фестивалі диплом, а Кирило посів перше місце в номінації «Авторська пісня». Незабаром поїхав на інші конкурси, де теж увійшов до числа переможців.

Між іншим, Кирило, крім звичайної, закінчив із відзнакою музичну школу. Окрім гітари, грає також на скрипці та саксофоні. Заснував популярний серед молоді рок-гурт Мenthol. А вчиться на архітектора! Нині перейшов на другий курс Київського національного університету будівництва та архітектури. Двічі посідав призові місця у студентських олімпіадах.

У Марини та Дениса Прототорових троє дітей. Середній син Ярослав також навчається у музичній школі, опановує барабани, мріє приєднатися до брата. Донька спробувала себе на сцені у Палаці культури хіміків як танцівниця. Денис — як й дружина, інженер за фахом — жартує, що ніяково почувається серед таких талантів. А рідні відповідають йому з любов’ю: «У тебе найважливіший талант — голови сім’ї».

Фото надано автором.