Вогонь на 48-му арсеналі в Калинівці гасили 112 пожежників на 21 одиниці техніки.

Продовження теми

Так пояснив полковник Микола Батюк, командир частини, яка дислокується на території арсеналу.

— Вибухи, що їх було чути, — то вибухав порох, — зазначив військовий. — Порох є в гільзах, що підлягають утилізації. Такі гільзи збираємо на території, яку дотепер розміновуємо після пожежі у вересні 2017-го. Звозимо їх до місця зберігання пороху. Під час переміщення один пороховий заряд загорівся. Від нього зайнялася суха трава.

— Пожежа перекинулася на снаряди, що їх готували до утилізації, — уточнив військовий прокурор Вінницького гарнізону Андрій Глумаков. — Призначено низку експертиз, деякі з них складні. Окремі вдасться завершити тільки з часом. Адже слідчі дії необхідно буде провести на території, де нині відбувається розмінування. Військові прокурори здійснюють невідкладні слідчі дії, огляд місця події із залученням фахівців та опитують свідків.

Військовою прокуратурою Вінницького гарнізону внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань через пожежу та детонацію боєприпасів на арсеналі в Калинівці. Розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України («Недбале ставлення до військової служби»). Покарання за такою статтею — від п’яти до семи років ув’язнення.

Разом з військовими вогонь гасили пожежники ДСНС з Вінниці та навколишніх районів. За попередньою інформацією, площа займання становила понад два гектари. Станом на 13:20 їм вдалося локалізувати осередки загорання. Повністю загасили вогонь о 15:15. Незважаючи на це, пожежні машини продовжували залишатися на території арсеналу до 18-ї години.

Вибухи на арсеналі (військові повідомляють про шість з них, в обласному управлінні поліції говорять про десять) спричинили незначну паніку в райцентрі Калинівка. Одразу було припинено заняття в школах. На виїзді з міста скупчилися колони автомобілів. Мешканці терміново виїжджали подалі від небезпечного місця.

Нагадаємо, у вересні 2017-го під час пожежі на 48-му арсеналі з Калинівки і навколишніх населених пунктів евакуювали 30 тисяч осіб. На щастя, тоді, як і тепер, обійшлося без жертв серед військових і цивільних.

Фото із сайту Калинівка.Cit