Відповідно до останнього звіту міністерства охорони здоров’я ФРН, дедалі більша кількість людей похилого віку мають потребу в допомозі та догляді. Кількість німців, котрим вона необхідна, за даними медичного відомства, до 2030 року становитиме 3,5 млн осіб.

У Німеччині домашній чи амбулаторний догляд коштує немало, тому уряд шукає альтернативу. Найбільш доступною, як з’ясувалося, є медичні сестри та доглядальниці зі Східної Європи. Оскільки самостійний пошук таких працівників звідти надзвичайно складний через велику кількість юридичних і фінансових чинників, то за це беруться кадрові агенції. Вони добирають доглядальниць.

Приміром, експерти організації Stiftung Warentest, досліджуючи цю проблему, дійшли висновку, що найбільше проблем виникає через недостатньо добре підготовлені контракти. А деякі з агенцій, чия робота вивчалася, працюють як посередники, що негативно позначається на якості угод з доглядальницями. Часто в них ігноруються їхні права на відпочинок і вільний час, а клієнтам доводиться підписувати два контракти — один із агенцією, другий — з компанією, у якій працюють доглядальниці.

Слід зазначити, що навіть за умови, коли використовуються послуги агенцій, обом сторонам слід дуже ретельно вивчати угоди. Крім того, роботодавець має завжди вимагати сертифікат, котрий свідчить про кваліфікацію працівника. Люди, які потребують догляду, можуть винайняти працівницю із-за кордону напряму, що непросто. І без допомоги юриста та податкового консультанта в цьому разі не обійтися.

Організація Stiftung Warentest інформує, що за послуги медсестер чи доглядальниць німці в середньому сплачують 1.470—3.400 євро на місяць. Але сторона, котра винаймає таких працівників, має усвідомлювати, що про цілодобовий догляд не йдеться.

Відповідно до німецького законодавства, максимальний робочий час для них не має перевищувати 48 годин на тиждень.

Тим часом попит на медсестер і доглядальниць у ФРН дедалі збільшується: 2013 року тут було зареєстровано 74 тисячі іноземних медичних сестер і доглядальниць, а 2017-го ця цифра зросла удвічі.

Берлін.

Фото: dw.com