На знімку: Олег Мельничук, Денис Гриценко, Андрій Артеменко, Андрій Оприско.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.   

За понад дев’ять місяців незаконного утримування в РФ жоден із 24 українських моряків не визнав себе винним в інкримінованих їм звинуваченнях: усі вони назвали себе військовополоненими. У московському СІЗО деякі з них відзначили свої дні народження і пропустили іменини дітей. Хтось за цей час втратив батька, а хтось заплатив за свою стійкість здоров’ям. Учора в столиці на прес-конференції хлопці поділилися емоціями від повернення до України та розповіли про період перебування в неволі. 

Командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування Денис Гриценко подякував українським дітям, які надсилали полоненим свої малюнки під час ув’язнення. «Справді, підтримка близьких, листи дітей — це окрема історія, окреме враження, не можу це передати вам, коли Міносвіти України прислало нам два пакети формату А4, і там були листи дітей», — сказав він.

Денис Гриценко також розповів журналістам про події, які сталися 25 листопада 2018 року. За його словами, тоді він був командиром усієї групи кораблів, захоплених у Керченській протоці.

«Перебував на катері «Бердянськ», який найбільше постраждав від обстрілу росіян. Було поранено шістьох із семи осіб, які перебували на борту. Багаторазово передавав сигнал лиха і повідомляв про поранених. Після п’ятого разу (сигналу лиха. — Авт.) Російські кораблі знову відкрили вогонь і стріляли, добивали судно, яке уже зупинило хід. Це злочин Російської Федерації. Потім були допити», — сказав він.

Також Денис зазначив, що одразу заявив російським силовикам, що є військовополоненим і свідчень не даватиме: «Нас підтримував увесь світ. Навіть їхні слідчі, які допитували мене, дивувалися цьому і з заздрістю казали: «Ну що з вами робити?».

У найближчих планах моряків — повернутися на службу та вийти в море. Кажуть, якщо буде потрібно — знову підуть у Керченську протоку. «Дякуємо усім, хто надсилав листи. Нам потрібна була підтримка, щоб знати, що те, що ми робимо, має якесь значення для людей», — повідомив на прес-конференції командир рейдового буксира «Яни Капу» Олег Мельничук.

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму обстріляли та захопили артилерійські катери «Бердянськ» та «Нікополь» і буксир «Яни Капу». Плавзасоби ВМС України прямували з Одеси до Маріуполя. На борту перебували 24 українські військовослужбовці. Москва звинувачувала українських моряків у «незаконному перетині кордону».