Заява Верховної Ради України про невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України — Автономна Республіка Крим та місто Севастополь — стала найрезонанснішим документом, які народні депутати обговорили на вечірньому засіданні. Проект відповідної постанови (№ 2119), яку представив голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко, підтримали 325 народних депутатів.

«У лютому—березні 2014 року Російська Федерація в результаті військової та операції спецслужб окупувала, а далі — незаконно анексувала українські території — Автономну Республіку Крим та місто Севастополь, — розпочав свій виступ очільник комітету. — Окупація і анексія визнані незаконними з точки зору міжнародного права, рішеннями міжнародних інституцій, таких як Організація Об’єднаних Націй. Верховна Рада України визнала статус цих територій як тимчасово окуповані. Відтоді Україна і переважна частина світового співтовариства дотримуються політики невизнання законності анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Проте в рамках колонізації окупованих територій Російська Федерація здійснює незаконні дії, в тому числі проводить вибори. Останні такі вибори до органів місцевої влади проводилися на території Російської Федерації і, в тому числі, проведені Російською Федерацією на території окупованих українських регіонів — Автономна Республіка Крим і місто Севастополь 8 вересня. Ці дії вже були визнані незаконними низкою держав».

Заява, за словами Богдана Яременка, стане чітким доказом: незалежно від того, яка Верховна Рада, в якому скликанні, в складі яких фракцій, національною ідеєю України є повернення наших окупованих територій і наших громадян у склад української сім’ї. «Це буде чіткий сигнал і нашим військово-політичним суперникам, і нашим друзям, і нашим громадянам на тимчасово окупованих територіях про те, що Україна не змінить свою політику, і це є національною ідеєю нашої держави», — додав Богдан Яременко.

Наших громадян у Криму потрібно підтримати, погодився з ним Ахтем Чийгоз («Європейська солідарність»), бо, незважаючи на репресії та примусовий тиск, вони відмовилися брати участь у злочинах, які Росія намагається узаконити на півострові, зокрема у фейкових виборах.

Єлизавета Ясько («Слуга народу») наголосила, що її колеги по фракції підтримуватимуть кожне рішення, яке сприятиме деокупації Криму і тимчасово окупованих територій України, і в цілому зміцнюватиме обороноздатність нашої держави. «Ми щиро сподіваємося, що наша заява буде прикладом, об’єднає зал і ніколи не роз’єднуватиме», — зазначила вона.

Це дуже своєчасна заява, наголосив Сергій Соболєв («Батьківщина»), особливо з огляду на те, що під час доповіді відповідальної особи на моніторинговому комітеті Парламентської асамблеї Ради Європи не було жодного слова згадки про незаконність виборів на окупованій частині Криму і Севастополя. «Я думаю, що ця заява повинна негайно надійти в усі відповідні інституції, включаючи і Парламентську асамблею Ради Європи, щоб позиція абсолютної більшості глав держав звучала разом з позицією українського парламенту», — резюмував він і додав, що має бути абсолютна чітка позиція, що будь-які вибори, які проходять на окупованій території, це пряме порушення всіх міжнародних норм. А ключові фрази, які містяться в заяві, дають чітку оцінку діям загарбників.

«Ми завжди кажемо, що Крим — це Україна. Але я хочу сказати, що Україна — це Крим», — зазначив від фракції «Голос» Рустем Умєров.

Ігор Гузь (група «За майбутнє») також підтримав промовців: «Люди в Криму, які сьогодні чи завтра подивляться відео і на табло результати, знатимуть, що в принципових національних питаннях ми забуваємо за політичні чвари — хто опозиція, хто влада.

Ми — представники українського народу».

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, закликаючи колег проголосувати за постанову, висловив сподівання, що Верховна Рада буде послідовна у своїх прагненнях повернути нашу територію. «Це — наша територія, і ми про це повинні заявити світу ще раз», — наголосив він. Отже, постанову підтримали 325 народних депутатів, проти — 0, утримався — 1, не голосували — 32 ( «Слуга народу» — 232, «Опозиційна платформа — За життя» — 0, «Європейська солідарність» — 22, «Батьківщина» — 19, «За майбутнє» — 14, «Голос» — 19, позафракційні — 19).

За скороченою процедурою народні депутати розглянули зміни до деяких законів України щодо вдосконалення процедури проведення фінансової реструктуризації. Данило Гетманцев, який представляв законопроект, наголосив, що він пропонує продовжити дію Закону «Про фінансову реструктуризацію» ще на три роки. Прийняття законопроекту забезпечить створення більш сприятливих умов для здійснення фінансової реструктуризації грошового зобов’язання та/або господарської діяльності боржників, усунення окремих недоліків законодавства, виявлених в ході практичного застосування норм зазначеного закону тощо.

Співдоповідач Олександр Дубінський додав, що законопроект має на меті і перезапуск корпорацій, які потрапили в труднощі з обслуговуванням кредитів. Законопроект підтримали 302 парламентарія.

За скороченою процедурою парламентарії розглянули і ухвалили (а також скоротили термін підготовки до другого читання) і зміни до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб, до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб, та до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції.

Наприкінці вечірнього засідання народні депутати перейменували села: Іванівку Любашівського району Одеської області на Яновку, Рябухине Нововодолазького району Харківської області на Гуляй Поле, Мелихівку Нововодолазького району Харківської області на Миколаївку, Текуче Косівського району Івано-Франківської області на Текуча.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.