На фото: за трибуною Олег Яремко.

У Тернопільській облдержадміністрації відбулася селекторна нарада щодо розгляду Указу Президента України № 511 «Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів». Серед основних заходів, про які йдеться в Указі: забезпечення раціонального використання лісосировинних ресурсів, доступ до інформації про обіг деревини у форматі відкритих даних та запровадження до 1 листопада 2019 року електронного обліку деревини для всіх лісокористувачів.

За словами начальника управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Ореста Сінгалевича, 9,8 тис га лісових насаджень колишніх колгоспів області досі не передано лісокористувачам. Це стало причиною їхнього масового знищення внаслідок самовільних рубок. Сума збитків, завданих державі незаконними рубками на Тернопільщині, лише торік сягнула 11,635 млн грн, у тому числі і 9,31 млн грн іншими лісокористувачами та 2,325 млн грн державними лісогосподарськими підприємствами.

Водночас на сайті обласного управління лісового та мисливського господарства повідомляють, що, починаючи з 2016 року відповідно до розпорядження голови Тернопільської ОДА про утворення рейдових бригад і контроль за незаконним вивезенням лісопродукції, були створені рейдові бригади у всіх державних лісогосподарських підприємствах. Крім того, рейдова бригада створена в обласному управлінні. Також обласне управління уклало угоду з національною поліцією та УЗЕ, де намічено певний план заходів щодо попередження та виявлення зловживань, які пов’язані з заготівлею та рухом лісопродукції.

У рейд виходить бригада, отримавши завдання і маршрут при виїзді з управління. Під час рейду працівники заїжджають транспортом у ліс на діючі лісосіки, де перевіряють достовірність наявних документів на лісозаготівельні роботи та інших лісогосподарських заходів. Зупиняють автомобільний транспорт з деревиною та перевіряють наявність товарно-супровідних документів. Реагують на звернення громадян та громадських організацій стосовно законності проведення того чи іншого лісогосподарського заходу. Ці роботи проводять як удень, так і вночі, про це свідчать матеріали, передані в правоохоронні органи. У 2018 році порушено вісім кримінальних проваджень, а за вісім місяців 2019 року — чотири. До адміністративної відповідальності притягнуто як лісопорушників, так і працівників державної лісової охорони, яких звільнили із обійманих посад.

Нині є база даних електронного обліку деревини для відслідковування повного руху лісопродукції на підприємствах, де впроваджена система електронного обліку. Такою базою користуються правоохоронні органи, зрештою — може скористатися кожен громадянин. Інформацію щодо партії лісопродукції, яка перевозиться, можна отримати за номером бирки, номером автомобіля чи номером товарно-транспортної накладної на сайті ДП «ЛІАЦ». До речі, електронний облік деревини постійно вдосконалюється, і тепер ця система повністю синхронізована з системою бухгалтерського обліку. Це дає змогу контролювати увесь процес руху лісопродукції — від приймання у процесі заготівлі до реалізації й отриманих коштів. «Підприємства, що належать до сфери координування Тернопільського обласного управлінням лісового та мисливського господарства, вже запровадили електронний облік деревини. Є позитивні тенденції ведення цієї системи у всіх лісогосподарських підприємствах управління», — повідомив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко.

Також він поділився інформацією щодо виготовлення правоустановчих документів на землі та розв’язання проблеми реалізації лісопродукції, яка проходить лише через аукціонні й біржові торги, на яких і формується ціна кожної деревної породи, про співпрацю державних лісогосподарських підприємств з міжнародною Лісовою опікунською радою FSC, яка проводить постійний аудит із ведення лісового господарства у всіх лісогосподарських підприємствах управління та перевіряє дотримання підприємствами міжнародних принципів та критеріїв лісової сертифікації. «Іншим лісокористувачам потрібно рухатися в цьому ж напрямі, і це дасть змогу зменшити кількість зловживань у лісовому господарстві області», — резюмував Олег Яремко.

Фото надано прес-службою Тернопільського ОУЛМГ.