На знімку: нове відділення екстреної допомоги Вінницької обласної дитячої лікарні має незвичну логістику — пацієнтів доставлятимуть автомобілем безпосередньо у приміщення.

Карета «швидкої» з пацієнтом заїжджає безпосередньо у приміщення. Такий проект прибудови до нового відділення зроблено на прохання лікарів. Під час надання невідкладної допомоги важлива кожна хвилина. Завдяки врахуванню побажань медиків скорочується час доставки хворого до оглядової, де на нього чекає бригада медиків.

— Завдання екстреної допомоги — максимально швидко оглянути пацієнта, встановити діагноз і надати невідкладну допомогу, — зазначив на відкритті відділення головний лікар Вінницької обласної клінічної дитячої лікарні Василь Паненко. — Мені невідомо, чи є дитячі лікарняні заклади з аналогічною логістикою в інших областях нашої держави. Можливо, ми — перші.

За словами головлікаря, вдалося створити зручну для пацієнта структуру з належною якістю медпослуг. Придбано універсальний операційний стіл, апарат для штучної вентиляції легень та інше обладнання для проведення інтенсивної терапії, оперативних втручань, діагностичних рентген- та ультразвукових і лабораторних досліджень. Відповідну підготовку з надання екстреної допомоги маленьким пацієнтам пройшов і персонал відділення.

Як стверджує керівник лікувального закладу, упродовж останніх п’яти років у лікарні вдвічі знизили показник летальності. Нині він на одному з найнижчих рівнів серед аналогічних лікувальних закладів держави. Досягти цього вдалося насамперед завдяки поліпшенню якості надання медичних послуг. Лікарняний заклад постійно оновлюється, забезпечується сучасним обладнанням.

На створення відділення екстреної допомоги і придбання медобладнання витрачено 16 мільйонів гривень. Більшість з цієї суми, 11 млн грн, — кошти обласного бюджету. П’ять мільйонів гривень надійшло з Державного фонду регіонального розвитку. Обласна дитяча лікарня надає допомогу пацієнтам не тільки з районів області, а й обласного центру. Загалом — за сорока спеціальностями. Протягом року до закладу звертаються приблизно п’ятдесят тисяч хворих.

Фото з сайту Вінницької облради.