Під час прес-конференції. У центрі — Денис Шмигаль, Руслан Марцінків, Юрій Стефанчук (справа наліво).

Громади забили на сполох, адже для них це питання виживання

Цьогоріч понад 160 млн грн державної субвенції спрямовано на соціально-економічний розвиток Івано-Франківської області. Їх виділяють відповідно до актів виконаних робіт траншами протягом року. Перші 16 млн грн надійшли в серпні, друга черга — 3 вересня. Решта ще мала надійти частинами.

За дорученням Міністерства фінансів Державна казначейська служба звернулася до громад, щоб повернули кошти, чого ніколи не було раніше. Щоб не допустити такого прецеденту, Івано-Франківська міська рада та громади області забили на сполох. Їхні очільники зібрали термінову прес-конференцію.

«Більшість цих витрат — цільові. Вони вже передбачені в бюджетах громад, десь провели тендери, підписали договори або навіть почали роботи. Побоюємося, що за ці проекти доведеться платити з місцевих бюджетів», — зауважив виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук.

«Місцеве самоврядування переживає не найкращі часи, тож раді підтримці держави. Усі кошти — на цільові витрати: магнітно-резонансний томограф для міської клінічної лікарні № 1, хірургічне обладнання для центральної міської, по 400 тисяч — на ремонт трьох шкіл, а також гроші на тротуари в Крихівцях. Громада дуже потребує того фінансування», — зазначив франківський міський голова Руслан Марцінків. І додав, що Бюджетного кодексу потрібно дотримуватися.

У постанові Кабміну розписано кожну статтю витрат першим додатком на 99 млн грн. Зі слів голови Івано-Франківської ОДА Дениса Шмигаля, ці проекти таки профінансують.

Решта 63 млн грн не мають конкретного призначення і розподіляються на розсуд громад. Натомість у Мінфіні хочуть чітко бачити, куди підуть кошти.

«Проекти, що стосуються інфраструктури, де вже відбулися тендери, розпочато роботи, гарантовано профінансують. Щодо інших, означених другим додатком до постанови Кабміну, то зважатимуть на доцільність витрат. Треба раціонально розпорядитися цим ресурсом», — зауважив очільник ОДА.

Приміром, на Городенківський район передбачено 7,5 млн грн. Їх уже спрямували на ремонт доріг і відновлення комунальних мереж. Чимало проектів за першим і другим додатками до постанови Кабміну вже реалізовано, зокрема в селі Тишківцях, Городенці.

Городенківський міський голова Любомир Музичка повідомив, що державну субвенцію використали на заміну каналізаційних мереж. Скажімо, на вулиці Станіславській, якою проходить дорога державного значення Снятин — Тязів. Тільки після цих робіт автошляховики постелили там новий асфальт. Триває реконструкція кільцевої розв’язки. Для здійснення благоустрою якраз дуже потрібно співфінансування з міського бюджету. Скарбниця порожня, тож державна субвенція геть не зайва. Такий приклад подала Долина, де саме скооперувалися на благоустрій кільця.

Фото прес-служби Івано-Франківської міськради.