До віншувань автора «Енеїди» долучилися поштовики. Працівники Полтавської дирекції «Укрпошти» підтримали ініціативу фахівців літературно-меморіального музею Івана Котляревського й разом із ними влаштували врочисту церемонію спецпогашення власної марки і конверта, випущених із нагоди згаданого ювілею. Відбувалася вона безпосередньо у садибі класика.

Тобто саме там, де рівно півстоліття тому, під час відкриття цієї відтвореної за давніми зображеннями садиби, так само презентували марку й конверт, які з’явилися до 200-річчя з дня народження веселого мудреця. За ці роки вони стали справжніми філателістичними раритетами й, звісно, розійшлися повсюдно. Тож ведучий церемонії, доцент Полтавського національного педагогічного університету Гліб Кудряшов висловив сподівання, що нова продукція поштовиків зі спеціальним штемпелем «Полтавщина — край любові» через десятиліття і століття також поповнить перелік раритетів.

Тим паче, що цього разу на конверті тиражували відомий малюнок іншого українського генія — Тараса Шевченка, на якому зображена хата й садиба Івана Котляревського (цей етюд був одним із основних «проектних документів», за яким їх відтворювали). Водночас марку прикрасив і портрет автора «Енеїди» та «Наталки Полтавки», оригінал якого експонується у його садибі.

Почесну місію спецпогашення марки та конверта доручили виконати (на знімку справа наліво) керівнику Полтавської дирекції «Укрпошти» Андрію Рижову, секретареві міськради Олександру Шамоті, директору літературно-меморіального музею Івана Котляревського Руслану Яременку та голові Полтавської спілки філателістів Михайлу Мелліну. Перші погашені й підписані ними марковані конверти передадуть до трьох музеїв. Окрім фондів двох полтавських — краєзнавчого та Івана Котляревського, поповниться скарбниця столичного Музею зв’язку України.

Та найголовніше, що за посередництва поштовиків Іван Котляревський і його герої знову вирушають у далекі мандри, щоб розповісти світові про Україну й українців. Адже одразу після церемонії спецпогашення марки та конверта за ними у садибі класика вишикувалася черга філателістів і всіх охочих придбати ці матеріальні свідчення пошанування батька нової української літератури.

Фото автора.