Що ми без статистичних даних. А з ними в кишені почуваєшся якось упевненіше й бадьоріше. Але недовго. До першої подорожі магазинами та ятками. Про багаті й вишукані бутіки та торгово-розважальні центри взагалі — окрема розмова. Не тут і не зараз!

За даними, що наводить Держстат, протягом серпня цього року ціни в Україні впали на 0,3% проти попереднього місяця. Отже, дефляція в державі триває третій місяць поспіль. Такі дані. До того ж ціни на продовольчі товари впали на всього лиш якихось 0,3%. Вартість овочів — на 9%, фруктів — на 8,4%, цукру — на 2%.

«Водночас на 39,2% подорожчали яйця, на 0,6—1,0% — м’ясо та м’ясопродукти, молоко, хліб, масло, сало», — зазначають у Держстаті. Алкоголь та тютюн у серпні подорожчали на 0,8%, а одяг та взуття навпаки подешевшали на 2,8%.

Комунальні послуги подешевшали на 0,9% за місяць загалом завдяки падінню цін на газ на 4,5%. Обіцяють, що ще дешевшатиме!

До речі — про газ. Про ініціативу НАК «Нафтогаз України» ми вже говорили. Йдеться про надану українцям «фантастичну» можливість зробити запас газу на опалювальний період за літньою ціною. Є перші результати від ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут».

Процитуємо прес-реліз компанії: «...майже 3 000 клієнтів вже запаслися газом за літньою ціною на опалювальний сезон. Більш як 80% закупівель здійснено он-лайн — через «Особистий кабінет». З 9 вересня участь в акції відкрито і для клієнтів, які не встигли розрахуватися за вже спожитий газ, адже завдяки можливості скорочення витрат на газ узимку зможуть погасити борги...» — це так себе втішають газівники щодо боргів.

Але цікаво інше. Слово директору ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» Тетяні Соболь:
«...в акційній ціні не враховано послуги з доставки енергоносія, оскільки залежно від регіону вони відрізняються. Вартість цих послуг буде окремо вказано в комбінованому рахунку, і учаснику акції потрібно буде щомісяця платити тільки цю частину...»

Дуже хотілося б помилятися, але здається, нерозумно було б вірити, що газівники не залишать собі шпарину, аби потім надолужити втрачене! Прикладів тому безліч. І ні суд, ні НКРЕКП, ні АМКУ їм не указ. Ми про це вже неодноразово писали...

І — на закінчення — ще трохи статистики.

Станом на 1 вересня в Україні 275 тисяч громадян мали статус безробітних і були зареєстровані в Державній службі зайнятості. Це на 12 тисяч менше, ніж за аналогічний період минулого року.

«...224,8 тисячі отримають допомогу з безробіття. З них 159,5 тисячі — жінки, з яких 125,9 тисячі отримують допомогу. Чоловіків — 115,5 тисячі, 98,9 тисячі з яких отримають допомогу з безробіття», — кажуть у службі зайнятості.

Середній розмір допомоги з безробіття в серпні 2019 року становив 3 253 грн, максимальний розмір — 7,7 тисячі грн. Нагадаємо, безробіття в Україні знижується кілька місяців поспіль. Так, у травні нинішнього року в країні безробітних стало менше майже на 30 тисяч.

Так і хочеться вигукнути щось величальне і бадьоро-оптимістичне. Але помовчимо і подумаємо...

Підсумовував Віктор БОНДАР.