Реформи, політичні трансформації, зовнішня політика, боротьба з корупцією стали ключовими темами завершального дня 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської стратегії (YES), яка 12—14 вересня тривала у Києві. Другий пленарний день розпочався виступом Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, який розповів про нові плани уряду. Зокрема, йшлося про відкриття ринку землі, наведення ладу з монополіями, лібералізацію трудових відносин, розв’язання проблем безробіття та захист довкілля.

Гончарук додав, що новий уряд має амбіційний план досягти зростання економіки на 40 відсотків за наступні п’ять років. Окрім того, прем’єр оголосив про поповнення команди уряду молодими професіоналами «вже в наступному місяці».

Тема відносин з РФ також лунала у виступах спікерів. Зокрема, Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що українська сторона готова до тристоронніх газових переговорів за участю представників України, ЄС та РФ, проведення яких заплановано цього тижня. У цьому контексті він наголосив, що уряд усвідомлює всі можливі ризики запуску «Північного потоку-2».

Водночас очільнику МЗС Вадиму Пристайку довелося пояснювати озвучену ним днями позицію про можливість проведення місцевих виборів на усій території України, зокрема й на тимчасово не підконтрольних уряду територіях Донбасу. На зустрічі YES він усе-таки уточнив, що одночасне проведення місцевих виборів на всій території України можливе тільки після виведення російських військ з окупованих територій Донбасу і створення там інших умов, необхідних для вільного волевиявлення, повідомляє Укрінформ. На цій позиції наполягає й спецпредставник США з питань України Курт Волкер. Під час виступу на форумі він заявив, що місцеві вибори на непідконтрольних територіях можуть відбуватися лише в чесному і безпечному середовищі, але поки що Росія не продемонструвала політичної волі завершити конфлікт.

Фото: yes-ukraine.org