У Сумах десятки мешканців двох багатоповерхівок вже двічі побували на сесіях міськради, де просили у депутатів та керівництва обласного центру допомоги у розв’язанні болючої проблеми. Ціна питання — 400 тис. грн на кожен під’їзд, зібрати які реально лише на умовах співфінансування з міського бюджету.

Комісія недоробок не помітила

Йдеться про будинки № 59-а і № 50-б на вул. Інтернаціоналістів у Сумах. Їх здали в експлуатацію у 2004 році, а у 2019-му ліфти у багатоповерхівках раптово зупинилися. Як з’ясувалося, їм вже виповнилося 27 років, тоді як граничний термін експлуатації підйомника становить 25 років. Після цього його треба або капітально відремонтувати, або замінити на новий.

Чому вийшло так, що квартирам лише по 15 років, а ліфтам у тих самих будинках — по 27? Відомий сумський комунальник Валентин Костюк, котрий свого часу працював начальником профільного управління міськвиконкому, а тепер очолює приватний ЖЕК «Рембуд», каже: у будинках поставили ліфти, які багато років «провалялись десь на складі». Але проблема не лише в цьому. Підприємство, яке монтувало ліфти та проводило пробні пуски, складало підйомники із «підручного матеріалу» — із запчастин, які погано підходили одна до одної. Вийшло «дешево, але сердито».

— Як ліфтовики виконали монтажні роботи та на яких підставах поставили у документах штампики, для мене залишається загадкою, — ділиться В. Костюк. Не менша загадка — як члени приймальної комісії, котрі «запускали» будинки в експлуатацію, не помітили явних недоробок.

Добре те, що добре закінчується

Ліфти — це доволі небезпечний вид транспорту, під час роботи якого нерідко виникають нештатні ситуації. Отож можна вважати, що користувачам «сфабрикованих» підйомників пощастило: за 17 років експлуатації не сталося жодного нещасного випадку.

Чого не скажеш про Суми загалом: не так давно в одному із міських ліфтів невдовзі після проведеного там капітального ремонту загинула дитина. Прокуратура провела перевірку і з’ясувалося: майже у половині нібито капітально відремонтованих ліфтів деталі замінили лише на папері, а насправді залишили старі. Тепер це кримінальне провадження перебуває на розгляді у суді — через смерть дитини та можливі фінансові зловживання покарання загрожує аж п’яти особам.

Ситуація із ліфтами на вул. Інтернаціоналістів, 59 об’єктом уваги правоохоронців поки що не стала: можливо, вони до неї придивляться після нашої публікації.

Візочки зносять на руках

Будинки № 59-а і № 59-б довго стояли «замороженими», але потім їх викупила сумська будівельна компанія «Федорченко». Вона вже давно співпрацює із силовими відомствами держави, будуючи для них житло та залучаючи на це бюджетні кошти.

«Вписались» у таку програму і будинки на вул. Інтернаціоналістів, 59. Компанія «Федорченко» завершила ці довгобуди, і у них одержали квартири військовослужбовці та міліціонери. За 15 років колишні новосели перетворились на пенсіонерів, але більшість квартир або продали, або залишили дітям. Тепер вони змушені ходити пішки на 7-й чи 9-й поверхи.

— У нашому під’їзді понад половина — або інваліди, або літні люди, або сім’ї із маленькими дітьми, котрим доводиться користуватися візочками, — каже мешканець будинку № 59-а Микола Гуков. — Пішов уже четвертий місяць, як мами зносять донизу дитячі візочки на руках, і скільки це триватиме — невідомо.

— Ми ліфтом не користуємося, бо живемо на другому поверсі, але чомусь за нього платимо — навіть тоді, коли він не працює, — додає мешканка цього само будинку Тетяна Нерощина. — Нещодавно сусіди збирали на експертизу ліфта — по 500 грн з квартири, а на ремонт підйомника треба зібрати 400 тис. грн.

Будівельна компанія «Федорченко» має власний ЖЕК, який називається «Побутсервіс». Він обслуговує будинки, споруджені цією компанією. Донедавна «Побутсервіс» обслуговував і дев’ятиповерхівки на вул. Інтернаціоналістів, 59, але не так давно одну з них — 59-а — міськрада передала ЖЕКу «Рембуд». На моє запитання, які ліфтові перспективи мають мешканці цього будинку, директор «Рембуду» Валентин Костюк відверто констатував: перспективи невтішні. Капітальний ремонт одного ліфта коштує приблизно 400 тис. грн. У Сумах діє міська програма під умовною назвою «40 на 60», згідно з якою, більшу частину коштів на ремонт житлового фонду виділяє міськрада, а мешканцям треба зібрати 40 відсотків необхідної суми. За умови, що коштами на ремонт ліфта скинуться всі 36 квартир, розташованих у під’їзді, на кожну припаде приблизно 4,5 тис. грн. Але вся заковика в тому, що до кінця нинішнього року багатоповерхівки на вул. Інтернаціоналістів, 59 до міської програми «40 на 60» не потрапляють, бо фінансування вже давно розподілено. Тож як довго сотням людей жити без ліфтів, наразі невідомо.

Фото автора.