За минулу добу, за інформацією прес-центру штабу ООС, окупанти 23 рази відкривали вогонь по позиціях ЗСУ. Зазначається, що ворог обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими угодами мінометів калібром 120 мм та 82 мм. Також із гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Унаслідок ворожих обстрілів два військово-службовці зі складу Об’єднаних сил отримали поранення.

Днями міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в ефірі телеканала ICTV пояснив, у чому полягає умовна «формула Зеленського» щодо припинення війни на Донбасі. За його словами, якщо найближчим часом не вдасться, реалізувавши різні заходи, розв’язати проблему з війною на Донбасі, тоді «ми маємо перейти до якихось нових радикальних заходів».

«На все про все у нас є від півроку до року. І «формула Зеленського» завершується фразою, що в нас немає п’яти років, щоб продовжувати переговори. Це і є умовна «формула Зеленського», — підкреслив глава МЗС України.

Нагадаємо, у вівторок глава держави висловив сподівання, що на наступній зустрічі у Нормандському форматі має бути вирішено питання остаточного звільнення утримуваних осіб у форматі «всіх на всіх» та встановлено чіткі терміни розведення військ уздовж лінії розмежування на Донбасі. «Якщо ми обговорюємо місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях, ми повинні з вами розуміти, що будуть чіткі терміни виведення всіх військ з окупованих територій до виборів», — зазначив Володимир Зеленський, інформує офіційне інтернет-представництво Президента України.

Проте представники громадськості висловили занепокоєння попередньою (від 12 вересня) заявою глави держави, що на зустрічі лідерів держав Нормандської четвірки обговорюватимуть «формулу Штайнмайєра». Про це ідеться у відкритому зверненні громадських діячів, дипломатів, правників, науковців, журналістів, учасників АТО\ООС, активістів до Президента України, яке вчора оприлюднили його підписанти. Вони нагадують, що в україно-російських відносинах виник не ситуативний конфлікт, а відбувається чергова спроба РФ знищити Україну як незалежну державу. А «формула Штайнмайєра», яка передбачає проведення виборів на окупованих Росією українських територіях і надання їм особливого статусу, «виносить за дужки переговорів питання деокупації Криму та відповідальності Росії як держави-агресора».

Підписанти наголошують, що згода з цією або з будь-якою схожою формулою означатиме капітуляцію України на умовах Кремля. Та переконані, що основою національної позиції України в переговорах мають бути такі засади: Росія веде збройну агресію проти України, окупувала Крим і частини Донеччини та Луганщини; визволення окремих районів Донеччини та Луганщини невіддільне від деокупації Криму, всі окуповані Росією території мають бути повернуті Україні разом і одночасно.

У відкритому листі також зазначається, що звільнені Росією українські території не можуть мати жодних особливих статусів, які б ставили під сумнів унітарний устрій України, а мирні домовленості не можуть бути досягнуті ціною відмови України від зробленого нею і конституційно закріпленого євроатлантичного цивілізаційного вибору та курсу на повноправне членство в НАТО і Європейському Союзі.

«Усі ці положення мають стати ключовими елементами позиції України під час переговорів у будь-якому форматі. Закликаємо Президента України дотримуватися саме такої позиції», — йдеться у зверненні представників громадськості, яке відкрите для приєднання.