Єврокомісія підтвердила, що тристоронні переговори між ЄК, Україною і РФ щодо транзиту російського газу європейським споживачам територією України відбудуться 19 вересня. Про це під час брифінгу в Брюсселі повідомила речниця Єврокомісії Анна-Кайса Ітконен.

Вона відмовилася коментувати повідомлення російських ЗМІ про те, що Україна, яка прийняла європейські правила газового ринку, нібито буде зобов’язана продовжувати транзит російського газу до Європи навіть без чинної угоди з Газпромом, повідомляє Укрінформ. «Треба дочекатися результатів переговорів. Ідеться про транзит, про анбандлінг (розукрупнення), про взаємопоєднання мереж, про ціноутворення, — учасники мають намір обговорити всі ці питання», — зауважила Анна-Кайса Ітконен.

Нагадаємо, що 31 грудня 2019 року добігає кінця десятирічний контракт, за яким здійснювали транзит російського газу в Європу територією України. Попередні перемовини стосовно продовження контракту, які відбулися на початку року, завершилися безрезультатно. «Нафтогаз» наполягає, що новий контракт має бути розрахований на 10 років і ґрунтуватися на європейському енергетичному законодавстві. Окрім того, в Києві хочуть гарантій щодо мінімальних обсягів транзиту — 60 млрд кубів на рік. Це приблизно стільки, скільки Газпром планує експортувати через другу гілку «Північного потоку», повідомляє ВВС. Натомість Газпром передусім не влаштовує термін. Він хоче укласти контракт лише на один рік. Чи зміниться позиція після останнього рішення Суду ЄС, який зобов’язав Газпром негайно наполовину скоротити постачання газу через газопровід OPAL, що контролюється спільним підприємством Газпрому та німецького Wintershall і є наземним продовженням «Північного потоку»? Можливо. Однак так само вірогідний і інший варіант. І тоді вже з 1 січня 2020 року транзит газу через Україну буде припинено. З огляду на це Газпром створює запаси газу в євросховищах. Україна заповнює свої ПСГ.

Крім того, як інформує ВВС, на прохання адміністрації нового українського президента, США відправили до Києва групу експертів, які допоможуть у розробці плану на випадок припинення російського газового транзиту.