Міськрада її створила, коли стало зрозуміло, що обласний центр має проблеми зі стартом і перебігом опалювального сезону.

Члени комісії розглянули три схеми теплопостачання, розроблені науковцями та фахівцями-практиками на десятирічний період. Кожна з них передбачає величезні капіталовкладення — від 3,1 до 7,6 млрд грн. Такі витрати для місцевого бюджету нереальні, тому після опрацювання всіх варіантів виведуть «середньоарифметичний», який розглянуть на сесії міськради та спрямують до Мінрегіонрозвитку.

Найдешевший варіант передбачає будівництво тепломережі, яка виконуватиме функції «перемички». Централізоване теплопостачання Сум забезпечують в основному дві котельні, тому у разі виникнення проблем на одній з них інша зможе її «підстрахувати». Минулого року через відсутність такої можливості третина Сум розпочала опалювальний сезон зі значним запізненням.

Схоже на те, що проблеми на старті опалювального сезону, а можливо, й опісля матимуть не лише Суми. Як повідомив директор Департаменту ЖКГ ОДА Сергій Луговий, станом на середину вересня ліміти газу мали лише два теплогенеруючі підприємства області — «Сумитеплоенерго» та «Ромникомунтепло». Абсолютно нормальну «газову» ситуацію мають лише два райони області із 18. Білопільський оплатив 111,6% необхідної суми (тобто навіть трохи проплатив наперед), а Краснопільський забезпечив показник оплати на рівні 98,2%. Найбільш незадовільна ситуація — у Недригайлівському районі, де за газ перерахували лише 54,4% необхідної суми.