В Українському домі «Перемога» 17 вересня відбувся масштабний Всеукраїнський форум «Совєтська окупація Західної України 1939: погляд через 80 років». Ініціатором заходу є міський голова Тернополя Сергій Надал, а організаторами виступили міськрада, УІНП, НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень», Тернопільський національний педуніверситет ім. В. Гнатюка та Інститут українознавства ім. Крип’якевича НАНУ.

Форум приурочили до 80-ліття окупації західноукраїнських земель радянськими військами, що розпочалася 17 вересня 1939-го. У його роботі взяли участь відомі науковці, експерти, аналітики, громадські діячі з України та Республіки Білорусь, а також міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин, міський голова Монастириськ Андрій Старух, голова політичної партії ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Учасники провели експертну панельну дискусію та долучилися до роботи науково-практичної конференції, під час якої обговорили події 80-річної давності задля оцінки й розуміння теперішніх українських проблем та формування подальшої стратегії для міст, регіону й України загалом з позиції традиційних консервативних цінностей і природних інтересів титульної нації.

У вітальному слові Сергій Надал (на знімку) зазначив, що така дискусія вкрай необхідна для самоусвідомлення українцями своєї історії та майбутнього. «Сьогодні багато в чому повторюється історія 80-річної давності, коли світ не хоче сваритися з московським агресором через Україну, зовнішні союзники «стомилися від війни», — зауважив він. — У світі поважають тих, хто бореться, однак не готові боротися за того, хто не має власної позиції. Тож сьогодні Україна повинна «брати з минулого вогонь, а не попіл», переймати від поколінь націоналістів здатність боротися за справу за найбільш несприятливих обставин». Завершуючи виступ, Сергій Надал наголосив, що Україні доведеться ще багато боротися. Спочатку за самоусвідомлення себе як нації. А тоді за побудову української України. За своє належне місце в світі. Так робили швейцарці, коли у 1291 році три кантони об’єдналися проти імперії Габсбургів. Сьогодні їхня країна — одна з найрозвиненіших у світі. Так робили євреї, котрі після Голокосту усвідомили, що краще мати свою державу, ніж бути знищеними, і збудували одну з найефективніших у технологічному та військовому плані країн. Так робили фіни, які 1939 року обрали шлях боротьби проти набагато сильнішого ворога, попри відсутність міжнародної підтримки, і врятували свою незалежність та створили потужну інноваційну економіку.

«Ми повинні дати стратегічний план правої альтернативи, який ґрунтується на збереженні традиційних цінностей і самобутності українців у глобалізованому світі; захисті самоврядності; беззаперечному пріоритеті національного інтересу в міжнародній політиці, що передбачає створення нових оборонних блоків, зокрема в рамках Балто-Чорноморської дуги», — зауважив Сергій Надал.

Фото надано прес-службою міськради.