У Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування під головуванням керівника комітету народного депутата України Олега Бондаренка відбулася зустріч щодо створення робочої групи із законодавчого врегулювання питань, які стосуються видобутку бурштину.

У зустрічі взяли участь народні депутати України, керівники і власники видобувних підприємств, фахівці, представники надрокористувачів та громадськості.

Учасники зустрічі у процесі обговорення дійшли згоди про необхідність негайного законодавчого врегулювання діяльності з видобутку бурштину. Зокрема, йдеться про власне видобуток цих природних копалин та подальші операції з ними, а також про рекультивацію порушених земель, виведення діяльності, пов’язаної з бурштином, із кримінального русла та вирішення супутніх соціальних питань.

Як відомо, під час незаконного видобування бурштину копачами використовуються технології та техніка, що спричиняють шкоду довкіллю, не здійснюються роботи з відновлення порушених земель та інші рекреаційні заходи, внаслідок чого знищуються, забруднюються та засмічуються ґрунти, підземні води, а також створюється небезпека для життя й здоров’я людей.

На зустрічі йшлося про необхідність безумовного виконання доручення Президента України щодо термінового, до 1 грудня 2019 року, розроблення та ухвалення законопроекту стосовно бурштину, а також про необхідність роботи в подальшому над новою редакцією Кодексу України про надра та іншими актами законодавства щодо регулювання по всіх корисних копалинах.

Учасники зустрічі домовилися про необхідність якнайшвидшого створення за пропозиціями народних депутатів України робочої групи із законодавчого врегулювання питань щодо видобутку бурштину.