На знімку: гавань Марш на Багамах після навали руйнівного урагану «Доріан».

Раніше він оголосив «надзвичайну кліматичну» ситуацію й сподівається, що саміт відіграє вирішальну роль у стримуванні глобального потепління, яке загрожує самому існуванню людства, повідомляють «Новини ООН». Головна мета зустрічі — узгодити конкретні шляхи виконання Паризької угоди, покликаної прокласти шлях до низьковуглецевого та екологічного майбутнього. При цьому Генсек закликає світових лідерів привезти не виступи й промови, а готові плани дій.

«Презентовані нині національні плани, які є основою Паризької угоди, призведуть до скорочення лише третини від того обсягу емісій, який потрібно ліквідувати, якщо ми хочемо утримати зростання температури на планеті в межах двох градусів за Цельсієм», — йдеться в нещодавній доповіді Програми ООН щодо довкілля. А це означає, що країни мають до 2020 року оновити свої зобов’язання, перейти з «брудної» економіки на «зелену». Необхідні технології існують і ними потрібно ділитися з тими, кому вони недоступні. Саме про це йтиметься під час саміту. 

І зволікання — смерті подібно. Зміни клімату вже призвели до почастішання ураганів і інших погодних катаклізмів, і ситуація тільки погіршуватиметься. У липні цього року, що став найспекотнішим місяцем в історії спостережень, середня глобальна температура вже підвищилася на 1,2 градуса й у майбутньому зростатиме.

За словами Генсека, наслідки змін клімату передусім позначаються на країнах з найнижчим обсягом викидів парникових газів, і Багами (які нещодавно було зруйновано ураганом «Доріан») — приклад цієї несправедливості. Антоніу Гутерріш також нагадав, що страждання насамперед припадають на найбідніші верстви населення, а повторні стихійні лиха негативно позначаються на фінансовому стані країни, повідомляють «Новини ООН».

Фото ООН/М. ГАРТЕН.