Черговий раунд тристоронніх переговорів між делегаціями України, Росії та Європейської комісії щодо умов використання транзитних потужностей української ГТС після завершення чинного контракту між «Нафтогазом» та «Газпромом» завершився на більш-менш оптимістичній ноті. Такий висновок можна зробити із заяви НАК «Нафтогаз України», розміщеній у Фейсбуці. «Ми відзначаємо зацікавленість російської сторони в проведенні конструктивних переговорів і новий рівень готовності до прийняття сучасних умов транспортування газу українською ГТС.

Зокрема, «Газпром» уперше припустив можливість працювати за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть повною мірою впроваджені в Україні до кінця поточного року», — повідомили у «Нафтогазі».

У «Нафтогазі» поінформували, що під час переговорів «сторони провели аналіз відкритих питань, щодо яких наразі немає єдиної позиції, і погодилися продовжити переговори в жовтні». «Головне — ми почали обговорювати перехід на європейські правила в питанні транспортування російського газу територією України. Є стриманий оптимізм», — зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, однак зауважив, що й до песимістичного сценарію ми також готові краще, ніж будь-коли.

«До наступного раунду перемовин у жовтні є багато «домашньої» роботи з удосконалення українського законодавства. Треба надолужити час, який було змарновано на вигадування «унікальних велосипедів». Яким саме має бути «домашнє завдання» пояснив і віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович: «Російська сторона хотіла запевнень, що європейське законодавство буде належно впроваджено в законодавство України». «Зі свого боку ми будемо тісно працювати з Україною, щоб впевнитися, що процес анбандлінгу, сертифікації і надання всіх необхідних документів йде належним чином», — сказав він. «Перше і найголовніше, ми погодили в принципі, що майбутній контракт базуватиметься на законах і правилах ЄС», — наголосив Шефчович.

Тим часом глава «Газпрому» Олексій Міллер повідомив, що в разі, якщо не вдасться укласти нову угоду, можна продовжити нинішню ще на рік. Це буцімто план Б, який дасть Україні більше часу. Однак такий план не влаштовує ані Київ, ані ЄС, які зацікавлені в довгостроковому договорі на 10 років.

План Б є і в Євросоюзу. На запитання, що буде, якщо транзит російського газу призупинять, Марош Шефчович відповів: «Це дуже чутливе питання, і ми тісно співпрацюємо з усіма газовими операторами в Європі, щоб упевнитися, що наш рівень готовності на найвищому можливому рівні. Я можу запевнити європейську громадськість, що ми добре підготувалися до будь-яких можливих варіантів. Наші газові сховища заповнено на 98%. Україна має в підземних сховищах на

4 мільярди кубічних метрів більше, ніж минулого року в цей час». «Це, я б сказав, наші надзвичайні плани. Тому що я певен, що в інтересах обох країн, Росії та України, гарантувати, що поставки газу продовжаться без перерви. Після сьогоднішніх переговорів я дуже оптимістичний, що ми знайдемо рішення», — сказав Шефчович і додав: «Я впевнений, обидві сторони дуже добре розуміють, який сигнал ми пошлемо, якщо буде перерва в поставках газу», повідомляє «Європейська правда».