Так держава забезпечить пацієнтам доступ до повного переліку безоплатних послуг. Про це повідомив голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко під час прес-конференції.

«Усі види медичної допомоги оплачуватимуться за новим механізмом на основі договорів із НСЗУ. Це і первинна, і екстрена, і спеціалізована (амбулаторна та стаціонарна), і паліативна, і реабілітаційна», — пояснив він.

Запровадження цілого переліку безоплатних послуг для пацієнтів є вже третім кроком на шляху трансформації системи охорони здоров’я. Так, старт змінам у 2018 році поклала реформа первинки. За словами Петренка, запровадження декларування та принципу «Гроші ходять за пацієнтом» сприяє позитивним змінам у ставленні лікарів до своїх хворих: саме від якісного обслуговування залежить дохід спеціалістів. Другий етап трансформації відбувся навесні цього року, коли реалізація урядової програми

«Доступні ліки» перейшла в компетенцію НСЗУ. Відтоді організація контактує з усіма аптеками безпосередньо, а пацієнти можуть отримати необхідні препарати за електронним рецептом без прив’язки до регіону.

За даними голови НСЗУ, Програма медичних гарантій є основним принципом Всесвітньої організації охорони здоров’я. Головна мета — досягнення так званого універсального охоплення, що передбачає доступ людини до безпечних і якісних послуг без необхідності потрапляти у фінансову скруту.

«Реалізація положення про універсальне охоплення — це один із видів загальнообов’язкового солідарного медичного страхування. Часто люди запитують, коли вже буде медичне страхування. Це саме одна з його форм: кошти надходять у систему з податків, тому кожен, хто їх сплачує, застрахований і має право на безоплатний пакет послуг».

Водночас Петренко нагадав, що вже з наступного року пацієнти без підписаних декларацій не зможуть отримати безплатну допомогу від держави (виняток становить екстрена), і порекомендував українцям швидше обрати сімейного лікаря.

До речі, на реалізацію Програми медичних гарантій у 2020 році держава повинна виділити 72 мільярди гривень. Такий бюджет уже чекає на затвердження у Верховній Раді.