Термінове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій скликав міський голова Вінниці Сергій Моргунов. Причина — можливе припинення роботи обласного комунального підприємства «Вінницяводоканал». Енергетики попередили підприємство про відключення від мережі через значну суму боргів: 72,5 млн грн водоканал не сплатив товариству «Вінницяобленерго» та 14 млн грн — ТОВ «ЕнераВінниця».

— Новий закон про ринок електроенергії вимагає 100-відсоткової передоплати за електроенергію, — розповів голова комісії облради Андрій Ковальов. — Крім того, є інші проблеми, що призвели до заборгованості. Нинішній борг накопичився не за рік.

Ще одну причину, до вже озвученої, додав директор «Вінницяводоканалу» Олександр Чернятинський. За його словами, підприємство є збитковим. За таких обставин неможливо здійснювати розрахунок з енергетиками на умовах передоплати коштів у повному обсязі.

У січні нинішнього року між енергетиками і водоканалом було укладено договір реструктуризації боргу. «Однак підприємство «Вінницяводоканал» не дотрималося встановлених графіків повернення несплачених коштів, — уточнив керівник «Вінницяобленерго» депутат облради Андрій Поліщук. — Ми розуміємо соціальну важливість об’єкта, намагаємося щоразу знаходити компроміс, але при цьому, йдучи на поступки, самі зазнаємо значних збитків».

За словами Андрія Поліщука, напередодні засідання комісії отримали гарантійний лист від водоканалу. У ньому йдеться про те, що до 23 вересня 2019-го підприємство сплатить енергетикам майже один мільйон боргу. «Якщо кошти надійдуть, обіцяємо не припиняти постачання електрики, — наголосив керівник «Вінницяобленерго». — Знову таки це наші тимчасові поступки, адже левова частка боргу залишиться навіть після отримання названої суми».

— У жодному разі не маємо права залишити місто без води, — сказав на комісії міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — Слід напрацювати механізм реструктуризації боргу і не допускати у подальшому накопичення несплачених коштів. Це має бути спільна робота міста з обласною владою.

Під час засідання вкотре наголошувалося на необхідності перепідпорядкування водоканалу. Адже більшість споживачів підприємства проживає у Вінниці. Однак воно належить до обласної комунальної власності. Втім, навіть за критичної ситуації, як нинішня, першим на сполох вдарило місто. Якби підприємство зупинилося, найбільше постраждали б його мешканці.