На знімку: учасники акції «Алея життя» прибули до Вінниці з різних міст країни і навіть з-за кордону.

Вона з’явилася на території Вінницької міськлікарні № 1, в одному з корпусів якої розміщується Кардіологічний центр, а неподалік за кошти Світового банку споруджують іще один аналогічний лікарняний заклад зі статусом Регіонального кардіоцентру.

Дерева висаджували волонтери разом з людьми, які нині живуть із чужими донорськими органами. Так, у Вінницькому медичному коледжі навчається студентка, котрій пересадили серце хлопця з Білорусі. У Козятині мешкає сім’я, в якій мати, надивившись на страждання доньки, зважилася передати їй свою нирку. Під час акції був присутній чоловік, котрий розповів, як йому мати передала для пересадки свою нирку. За словами однієї з учасниць заходу, донорство — це не про смерть, а про життя.

За інформацією з відкритих джерел, нині в нашій державі черги на трансплантацію органів чекають приблизно п’ять тисяч пацієнтів.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла зміни до закону про трансплантацію. Функцію замовника медпослуг із трансплантації із 1 січня 2020 року виконуватиме Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Також розширено коло осіб для родинного донорства. Сімейним лікарям надано право вносити в базу Єдиної державної інформаційної системи трансплантації інформацію про посмертне донорство.

Фото з сайту Vежа.