З 23 по 26 вересня триває робочий візит Президента України Володимира Зеленського до США, під час якого він візьме участь у 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, у саміті щодо Цілей сталого розвитку, виступить з промовою під час загальних дебатів сесії Генасамблеї. У Нью-Йорку глава держави проведе низку двосторонніх зустрічей із лідерами іноземних країн, зокрема з Президентом США Дональдом Трампом, інформує прес-служба Президента. Крім того, передбачено зустрічі з лідерами української громади, керівниками єврейських організацій США, а також із представниками американських ділових кіл.

До приїзду Володимира Зеленського до Сполучених Штатів прикуто увагу американських ЗМІ, оскільки він припав на розпал передвиборного скандалу, у центрі якого опинилася Україна. На початку вересня ЗМІ повідомили, що співробітник розвідки, котрий опрацьовував телефонну розмову Президента Дональда Трампа з «іноземним лідером», подав скаргу керівництву, оскільки його занепокоїли окремі висловлювання Трампа, які нібито можна трактувати як тиск на українську сторону з метою примусити відкрити розслідування проти родини Джо Байдена — прямого конкурента Трампа на наступних президентських виборах. 20 вересня видання The Wall Street Journal із посиланням на поінформовані джерела повідомило, що під час телефонної розмови Президентів 25 липня Дональд Трамп принаймні вісім разів повертався до прізвища Байдена в контексті необхідності ініціювати в Україні розслідування проти сина цього політика.

З огляду на те, що кілька тижнів тому Трамп призупинив надання військової допомоги Україні, у Конгресі вирішили, що це також могло бути частиною тиску, й зажадали оприлюднення стенограми бесіди двох Президентів, а також свідчень адвоката Трампа Руді Джуліані.

Протягом вихідних глава Держдепу Майк Помпео був змушений дати кілька інтерв’ю, щоб викласти позицію Білого дому щодо України. «Ми хочемо мати гарні відносини з народом України. Ми хочемо, щоб вони були вільні та незалежні», — наголосив Помпео. В інтерв’ю АВС, Fox News та CBS він нагадав, що саме адміністрація Трампа надала оборонну допомогу Україні. «Я бачив, як Президент спілкується з керівництвом України. Я слухав переговори, і пам’ятаю як минула адміністрація відмовлялася надати оборонну зброю Україні. Президент прийняв рішення про надання і не одного разу і не двічі, а вже тричі, щоб народ України міг опиратися захопленню південного-сходу України. Як ви пам’ятаєте, саме минула адміністрація дозволила Володимиру Путіну забрати п’яту частину України», — заявив він і наголосив, що переговори щодо оборонної підтримки України завжди були «на 100% відповідні, на 100% законні і на 100% забезпечували захист американських платників податків у доцільному використанні їх коштів», інформує «Голос Америки».

Сам Дональд Трамп повідомив журналістам у неділю, що готовий до оприлюднення стенограми його телефонної розмови з Володимиром Зеленським, однак залишається відкритим питання, як саме це зробити. «Проблема в тому, що коли ви розмовляєте з іноземними лідерами, ви не хочете, щоб іноземні лідери відчували, що їм не слід говорити відкрито. Те ж саме з американським Президентом. Ви хочете, щоб вони могли висловлювати свою думку, знаючи, що кожне слово не буде публічно оприлюднено», — сказав він. Окрім того, Трамп заявив, що не проти, аби Руді Джуліані свідчив у Конгресі. А призупинення військової допомоги він пояснив бажанням долучити до цього процесу Францію та Німеччину.

Тим часом міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв’ю «Громадському» заявив: «Якщо хтось вважає, що на нашого Президента здійснювався тиск, вони повинні це визначити. Я знаю, про що була розмова, і я думаю, що жодного тиску не було». За словами міністра, розмова між Президентами була «довгою, дружньою і стосувалася багатьох питань». При цьому він наголосив, що Президент має право говорити з іншим Президентом «так, щоб ця розмова залишилася нікому не відомою».