Стрічка про Голодомор в Україні 1932—1933 років польської режисерки Аґнєшки Голланд під назвою «Громадянин Джонс» здобула головну нагороду 44-го Фестивалю польських художніх фільмів «Золоті леви» у Ґдині. Прикметно, що цей фільм було визнано найкращим серед 19 стрічок, відібраних до участі в головному конкурсі.

В основу фільму покладено історію Гаррета Джонса — валлійського журналіста та радника британського прем’єр-міністра, який у 1933 році приїжджає до Москви, щоб узяти інтерв’ю в Сталіна. Проте, познайомившись там з Адою Брукс, яка відкрила йому очі на «радянську утопію», репортер, ризикуючи життям, попри заборону радянської влади в’їжджати до України іноземним кореспондентам, вирушає в нелегальну мандрівку, аби провести власне розслідування, крок за кроком встановлюючи правду про найбільшу в історії трагедію українського народу. За результатами своєї поїздки Г. Джонс уперше в західних ЗМІ під власним ім’ям розповів про Голодомор, відкриваючи світові очі на вбивчу політику Й. Сталіна. Його матеріали було опубліковано в багатьох відомих виданнях, зокрема, в одній з найбільших американських газет — щоденнику «New York Evening Post» та в одному з найкращих британських часописів «Manchester Guardian».

Журналіст помер за день до свого 30-річчя. Дослідники припускають невипадковий характер цієї смерті та причетність до вбивства радянських спецслужб. Окрім того, вважається, що саме репортажі Джонса надихнули Джорджа Орвелла на написання повісті-антиутопії «Колгосп тварин».

Аґнєшка Голланд — визначна польська сценаристка і режисерка, голова Європейської кіноакадемії, номінант на отримання премії «Оскар», BAFTA та володарка «Срібного ведмедя» Берлінале-2017 за фільм «Покот». Це вже її треті «золоті леви», попередні з яких майстер отримала за фільми «У темряві» та «Гарячка».

Виступаючи на відкритті фестивалю, А. Голланд звернула увагу, що попри історичний характер фільму, в ньому порушуються питання «надалі або знову актуальні». Розмірковуючи вголос, А. Голланд запитує: «Що таке журналістика? Що таке правда? Що таке фейк-ньюзи і для чого вони використовуються? Чим є корупція в ЗМІ та до чого веде боягузтво урядів? До чого призводить байдужість суспільства? Якою є ціна відваги у важкі часи, i чи журналіст не зобов’язаний бути відважним?», — і одразу ж відповідає: «Вважаю, що є такі часи, коли за відвагу доводиться платити дійсно високу ціну, але вона залишається надзвичайно важливою». Далі режисерка резюмувала, що відважними повинні бути не лише журналісти, а й кінематографісти.

Автором сценарію стрічки є американська журналістка з українським корінням Андреа Сердару-Барбул (дівоче прізвище Халупа). Окрім головної нагороди фестивалю, журі високо оцінило сценографію фільму.

Зйомки стрічки «Громадянин Джонс» відбувалися в Польщі, Україні та Великобританії. Світова прем’єра фільму відбулася в лютому цього року під час 69-го Міжнародного кінофестивалю в Берліні. 9 вересня в мережі з’явився його офіційний трейлер. В українському прокаті прем’єру цієї стрічки під назвою «Ціна правди» заплановано на 28 листопада цього року.

До речі

22 вересня серіал «Чорнобиль» компанії НВО отримав три премії на 71-й церемонії вручення нагород в галузі телебачення «Еммі». «Чорнобиль» було визнано найкращим міні-серіалом року. Також премії отримали режисер Йоган Ренк та сценарист Крейг Мейзін за найкращу режисуру та найкращий сценарій серед міні-серіалів.