Європейці зможуть прожити 44 дні лише за рахунок енергії з біомас. В Україні такий показник становить усього 13 днів. Про це вчора на 15-й міжнародній конференції «Енергія з біомас», яка відбувається у Києві, заявив голова правління ГС «Біоенергетична асоціація України» Георгій Гелетуха.

Він зазначив, що біоенергетика — ключовий сектор відновлюваної енергетики (ВДЕ) в Україні, частка якого становить 80%.

За його словами, агробіомаса — майбутнє енергетики нашої держави, що дасть змогу значно зекономити на імпорті енергоносіїв (до 9 млрд кубометрів природного газу на рік за рахунок енергетичних культур), раціонально використати національні природні ресурси та забезпечити новими робочими місцями сотні тисяч українців. 

За останніми даними, рівень зростання біоенергетики в Україні становить 33% на рік. Прогнози розвитку на майбутнє теж оптимістичні: до 2035-го очікують збільшення використання біопалива, біомас та відходів у понад п’ять разів. Зокрема найбільші надії покладають на сектор аграрних відходів. Основною біоенергетичною перспективою вважають кукурудзу завдяки рекордній річній врожайності, значним ресурсним показникам і більшій ефективності як джерела палива. Окрім цього, в нашій країні є серйозний потенціал використання малородючих земель для вирощування енергетичних культур. Нині площа таких територій становить 4 млн гектарів. На думку голови правління ГС «Біоенергетична асоціація України», цим питанням повинна серйозно зайнятися влада.

Водночас заступник голови екологічного комітету Верховної Ради Олександр Маріковський наголосив на загальній відповідальності українців у сфері екологічної безпеки й закликав усіх небайдужих 27 листопада вийти до стін Верховної Ради для обговорення екологічної стратегії парламенту.