«Жодна держава не досягне сталого розвитку без миру та відчуття безпеки. Сталий розвиток неможливий під звуки пострілів і вибухів, неможливий там, де панують агресивні геополітичні стратегії, що аплодують вторгненню до інших держав і порушенню прав і свобод людини», — заявив Президент України Володимир Зеленський (на знімку) 24 вересня під час Діалогу лідерів на Саміті ООН щодо Цілей сталого розвитку в рамках 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Він висловив сподівання, що завдяки підтримці міжнародних партнерів вдасться досягти повернення українських територій політико-дипломатичним шляхом, припинення війни та встановлення миру, інформує прес-служба Президента.

Говорячи про розвиток держави, Зеленський визначив, що найпершим завданням для влади є «істотне зростання економіки задля подолання бідності та підвищення зайнятості населення, дієва реформа правоохоронних і судових органів, завершення реформи децентралізації». «На цьому шляху сьогодні два бар’єри, — сказав він. — Перший — це внутрішньополітична традиція, коли важливі для розвитку реформи отримують спротив. Але з цим нова українська влада обов’язково впорається. Другий бар’єр набагато складніший. І нам його не подолати без міжнародної підтримки. Це війна внаслідок російської агресії проти України», — наголосив Володимир Зеленський, інформує його прес-служба. Президент нагадав міжнародній спільноті, що через окупацію Криму та частини Донбасу в Україні було зруйновано критично важливу інфраструктуру та промислові об’єкти, втрачено міжгалузеві зв’язки. «Але найголовніше — Україна втратила понад 13 тисяч громадян. Це не лише професійні військові, а й добровольці. Серед загиблих є медики, педагоги, спортсмени, науковці, дослідники, художники, музиканти, журналісти, правозахисники. Кожен міг би зробити свій внесок у розвиток не лише України, а й усього світу», — підкреслив глава держави.

Учора Володимир Зеленський виступив під час сесії Генеральної асамблеї ООН. Цілком очікувано, головною темою промови стала російська військова агресія щодо України. З трибуни Генасамблеї Зеленський розповів про Василя Сліпака. Він показав кулю й сказав: «Кожен із вас міг би почути його неймовірний спів. Але є, на жаль, річ, яка не дасть вам змоги це зробити. Ось вона». «Людину, про яку я вам зараз розповів, звали Василь Сліпак... Він загинув на Донбасі від російської агресії», — наголосив В. Зеленський. При цьому він зауважив, що «всі сьогоднішні війни — в Україні, Сирії, Лівії, Ємені чи в інших місцях, незалежно від кількості трагічних жертв, які вони спричиняють, — є насильством, що становить найбільшу загрозу для людства».

Детальніше про виступ В. Зеленського читайте в наступному номері.

Окрім того, до подій, які відбуваються в нашій держави, привертали увагу й інші світові лідери. Зокрема, Президент Польщі Анджей Дуда заявив з трибуни ГА ООН: «Польща й надалі обстоюватиме незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та Грузії. Державні кордони не можна змінювати силою». Він провів паралелі з початком Другої світової війни й закликав міжнародну спільноту не намагатися замирити агресора. «На жаль, як показали останні роки, та сама спокуса порозумітися з агресором, що панувала тоді, є й зараз. Я твердо переконаний, що настав час вийти зі стану летаргічного сну, навчитися з попереднього досвіду та припинити повторювати ті самі помилки», — наголосив Президент Польщі.

Президент Латвії Егілс Левітс під час виступу на сесії ГА звернув увагу на «відверту неповагу Росії до принципів міжнародного права, про що свідчить тривале руйнування територіальної цілісності України та Грузії. Таку нахабну зневагу до міжнародного права не можна сприймати як «нову норму», сказав він. Про необхідність відновлення сталого миру в Україні говорив з трибуни ООН і Президент Франції Еммануель Макрон. Він повідомив, що «в наступні тижні відбудеться саміт у «нормандському форматі» на рівні очільників держав і урядів». «Президент Зеленський почав робити перші кроки — Путін зміг відповісти. Це прогрес, якого вдалося досягти впродовж останніх тижнів. І ми знаємо, які мають бути наступні етапи в цьому: Мінські домовленості, спроможність розбудовувати сталий мир на місцях», — заявив Макрон і наголосив, що Україні необхідна сміливість і готовність йти на певні кроки, повідомляє Укрінформ.

Водночас до зустрічі в «нормандському форматі» необхідно ретельно підготуватися, щоб досягти потрібних результатів, вважає Федеральна канцлерка Німеччини Ангела Меркель, з якою відбулася зустріч Володимира Зеленського на полях ГА ООН.

Окрім того, Володимир Зеленський провів перемовини з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, під час яких йшлося про подальші кроки в рамках розвитку політичних відносин і практичної взаємодії України та НАТО. Володимир Зеленський підтвердив готовність нашої країни продовжити активну взаємодію з Альянсом у рамках реалізації структурних реформ у секторі безпеки та оборони відповідно до стандартів НАТО й відзначив важливість візиту Північноатлантичної ради НАТО в Україну, який відбудеться наприкінці жовтня цього року. Він висловив сподівання, що цей візит сприятиме активізації практичної співпраці з Альянсом у розбудові Збройних Сил України, зокрема Військово-морських сил, а також ширшому залученню НАТО до підтримання безпеки в регіоні Чорного та Азовського морів.

Також під час зустрічі йшлося про підвищення рівня співпраці в модернізації Військово-морських сил України. Пріоритетним напрямом роботи Президент України назвав і підвищення рівня сумісності ЗСУ із силами держав — членів НАТО, зокрема шляхом участі у спільних навчаннях і тренуваннях, програмах військової співпраці, інформує прес-служба Президента.

Також відбулися зустрічі Президента України з Президентом Казахстану Касимом-Жомартом Токаєвим, Прем’єр-міністрами Швеції Стефаном Льовеном та Чехії Андреєм Бабішем, з виконавчим директором компанії Uber Technologies Inc. Дарою Хосровшахі.

Під час бесіди з Прем’єр-міністром Італії Джузеппе Конте, крім питань, пов’язаних зі співпрацею в інвестиційній сфері, було порушено питання про засудженого в Італії громадянина України Віталія Марківа. Зеленський зазначив, що очікує всебічного та об’єктивного розгляду цієї справи, й запропонував створити спільну слідчу групу для з’ясування обставин смерті італійського журналіста Андреа Роккеллі. Також під час зустрічі обговорили важливість продовження санкційної політики стосовно Росії.

Прем’єр-міністр Італії наголосив, що санкції не може бути знято доти, доки не відновлено територіальну цілісність і суверенітет України.

На 25 вересня було заплановано зустріч Володимира Зеленського з Президентом США Дональдом Трампом. Коли верстався номер, деталі перемовин відомі не були. Хоча з огляду на передвиборчий скандал, який нині збурив американський політикум та медіа, увага світових ЗМІ прикута саме до цієї зустрічі. Це зауважив і сам Володимир Зеленський у відеокоментарі свого робочого візиту до США. Він звернув увагу на те, що «про Україну у світі говорять», «і ніхто не забуває». Увагу світової спільноти привертають і швидкі реформи, які проводить нова влада, і успіхи в поверненні моряків та інших громадян, утримуваних Росією. Українська сторона користується цією увагою, щоб проводити перемовини щодо санкційної політики стосовно Росії. Однак нині усі очікують на його зустріч з Президентом Сполучених Штатів Дональдом Трампом, зауважив Зеленський. «Найголовніше, щоб ми всі розуміли, що США підтримують Україну. Не просто допомагають — тому що ми зараз інша країна, ми повинні бути потужними — тому важлива підтримка на геополітичному рівні та інвестиційна підтримка», — сказав він. «Я очікую, що в нас будуть дуже круті відносини зі США. Я очікую, що ми запросимо Дональда Трампа відвідати Україну. Я хотів би, щоб лідери країн приїздили й бачили, яка гарна Україна. Треба вірити не словам, а очам», — додав він. Глава держави зазначив, що іноземні інвестори підтримують проведення в Україні великої приватизації, реформи правоохоронних органів і земельної реформи, інформує прес-служба Президента. «Тому я всіх запрошую. І всі, до речі, хочуть, всі чекають від нас запрошення. Щойно я кажу: «А ви не хочете приїхати до нас, в Україну?» — всі відповідають: «Із задоволенням», — резюмував Президент.

Фото з сайту prezident.gov.ua