Після набрання чинності законом, який значно спрощує процедуру звільнення державних службовців та порядок проведення конкурсів для зайняття посад на державній службі, уряд розпочав перезавантаження влади. Перші під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів під звільнення за новими правилами потрапили керівники семи державних структур: голова Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) Сергій Кузьмін, голова Державної служби геології та надр Олег Кирилюк, голова Держслужби з безпеки на транспорті Михайло Ноняк, заступник голови Держагентства лісових ресурсів Володимир Бондар, голова Нацагентства з питань державної служби Костянтин Ващенко, голова Державної архівної служби Тетяна Баранова та голова Держагентства резерву Вадим Мосійчук.

«Загальна логіка нашої кадрової політики полягає в наступному: ми прагнемо оцінювати ефективність кожного конкретного органу влади і за оцінкою ефективності приймаємо рішення щодо продовження або непродовження співпраці з кожним топ-менеджером. Але є органи, щодо яких і без глибокої оцінки в нас немає сумнівів, що їх очільники мають бути звільнені», — сказав під час брифінгу Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, зауваживши, що коли, наприклад, ідеться про Державну архітектурно-будівельну інспекцію, то всім є очевидною тотальна корупція, з якою щодня зіштовхуються наші громадяни. «Таке само ставлення в нас до Держкомзему. Ми переконані, що в земельних відносинах — тотальна корупція і це потрібно припиняти», — сказав він та підкреслив, що те само може сказати про лісове господарство, використання надр та Держагентство резерву й інші відомства. Глава уряду розраховує, що конкурси на призначення нових керівни-ків триватимуть до десяти днів. «На сайті career.gov.ua буде розміщено інформацію про публічні конкурси, і я закликаю всіх порядних, професійних людей, які готові працювати на найвищій позиції державної служби, взяти в них участь», — сказав О. Гончарук.

Також Кабінет Міністрів ухвалив низку кадрових рішень. Зокрема, замість звільненого за власною заявою з посади керівника Національної поліції України Сергія Князєва призначено Ігоря Клименка. Також першим заступником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова став Сергій Яровий, а заступниками — Тетяна Ковальчук, Сергій Гончаров, Катерина Павліченко, Антон Геращенко та Олександр Гогілашвілі. Зокрема, Антон Геращенко координуватиме законодавче забезпечення діяльності міністерства, взаємодію з Верховною Радою та парламентськими комітетами, Громадською радою при МВС, комунікаційного діалогу з громадськістю і засобами масової інформації.

Уряд схвалив та передасть до парламенту перший законопроект із пакета земельної реформи. «Мораторій на продаж землі шкодить, бо це інструмент, який кожного дня обкрадає громадян. Українець має право володіти і розпоряджатися своєю землею як власністю, і законопроект, який ми подамо до парламенту, — це лише перший із земельного пакета», — сказав прем’єр. За словами О. Гончарука, основний посил цього законопроекту полягає в тому, що українська земля має купуватися українськими громадянами та українськими компаніями. «Це безумовний принцип, і єдиний виняток, який міститься в законопроекті, що іноземець може успадковувати землю, але він протягом року зобов’язаний цю землю продати», — підкреслив він. Що стосується антимонопольних обмежень, то в законопроекті передбачено, що в межах області ніхто не може купити понад 15 відсотків сільськогосподарських земель.

До 1 жовтня 2020 року, коли планується зняти мораторій на продаж землі, уряд також має намір навести лад у Державному земельному кадастрі та забезпечити українським фермерам доступ до дешевих кредитних ресурсів. «Ми хочемо зробити так, щоб через рік в українського фермера умови кредитування були не гірші, ніж їх має іноземець, що заходить в Україну», — зазначив прем’єр.