Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер обговорила з головою Луганської ОДА-облВЦА Віталієм Комарницьким низку питань, пов’язаних із забезпеченням прав людини в Луганській області. Зокрема, йшлося про осіб, постраждалих внаслідок війни.

Окреслюючи ситуацію зі свободою пересування, Віталій Комарницький наголосив, що в області діє лише один пішохідний КПВВ для перетину лінії розмежування — у Станиці Луганській. Через надмірне навантаження на пункт пропуску (майже 12 тисяч осіб на добу) та зруйнований міст процес перетину досить ускладнений. Водночас обласна влада здійснює комплекс заходів для поліпшення умов. Нині тривають роботи з відновлення зруйнованої частини конструкції мосту.

Серед інших питань Матільда Богнер та Віталій Комарницький обговорили умови, в яких опинилися жителі «сірої» зони, згадавши населені пункти Новоолександрівка, Лопаскине, Лобачеве. Йшлося про можливість запуску соціальних автобусів для жителів «сірої» зони.

Не оминули сторони і теми забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, надання компенсації та допомоги цивільним особам, які дістали поранення, та сім’ям загиблих внаслідок воєнних дій. Очільник області запевнив представників Моніторингової місії ООН, що на території Луганщини забезпечуються усі соціальні гарантії громадянам України відповідно до чинного законодавства.

Тим часом ситуація на Донбасі знову загострилася. За добу (на ранок 26.09) російські найманці 32 рази порушили режим припинення вогню. За даними пресс-центру штабу ООС, противник обстрілював позиції наших військових із заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з озброєння БМП, гранатометів різних систем, снайперської та стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» бойовики гатили поблизу Красногорівки, Мар’їнки, Водяного, Пісків, Опитного, Новотроїцького, Авдіївки, Новогнатівки.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник бив біля Травневого, Новолуганського, Південного, Світлодарська, Золотого-4, Новотошківського, Луганського, Зайцевого.

«Внаслідок ворожих обстрілів два військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил дістали поранення, ще один — бойове травмування», — зазначили в штабі.