Майже два мільйони гривень заборгували мешканцям села Павлівка на Вінниччині за втрати, що їх зазнали внаслідок вибухів на калинівському арсеналі Міноборони, — 26 вересня минуло два роки з часу трагедії.

Понад половину суми з виділених державою ста мільйонів гривень довелося повернути в бюджет. Як пояснили в Калинівській РДА, її не встигли використати за призначенням до закінчення бюджетного року. За словами голови Калинівської РДА Володимира Гаврилюка, у них нема можливості відшкодувати майже два мільйони гривень. Звернулися до новопризначеного керівника облдержадміністрації Владислава Скальського. Той повідомив, що половину з названої суми постраждалим компенсують з обласного бюджету. Частину грошей надасть район.

— Наше село постраждало найбільше, було пошкоджено 1105 будинків, — каже сільський голова Павлівки Віктор Кособуцький. — Господарі 184 помешкань дотепер не отримали компенсації за те, що власними силами відновлювали будівлі. У минулому і нинішньому роках відшкодування фінансується тільки з місцевих бюджетів.

Загалом у навколишніх селах від вибухів на арсеналі було пошкоджено п’ять тисяч осель. П’ять будинків не підлягали відновленню. Їхнім власникам допомогли придбати або збудувати інші помешкання.

Вибухи боєприпасів на калинівському арсеналі почалися увечері 26 вересня 2017-го і тривали до вечора наступного дня, частково їх було чути і на третій день. На ліквідації надзвичайної ситуації тоді задіяли понад 1200 рятувальників та військових. З райцентру та сусідніх сіл евакуювали 30 тисяч жителів. Змінили графіки руху і маршрути 47 потягів, що проходили через Калинівку. У радіусі 50 кілометрів заборонили польоти літаків цивільної авіації.

Розмінування території арсеналу, ураженої боєприпасами, триває й досі, залишилося опрацювати ще чотири відсотки території. Одночасно виконують роботи зі спорудження капітальних критих об’єктів для боєприпасів. За словами командира військової частини, що дислокується на арсеналі, полковника Миколи Батюка, вони спроектовані за стандартами НАТО. Загалом до 2021 року планують збудувати 56 таких укриттів. У них буде електронна система захисту.

Розслідування причин пожежі на арсеналі, що призвела до детонації боєприпасів, продовжує Військова прокуратура Вінницького гарнізону. У вересні нинішнього року військові прокурори відкрили ще одне кримінальне провадження. На арсеналі знову виникла пожежа, що спричинила серію сильних вибухів. На щастя, цього разу вогонь вдалося загасити до того, як полум’я добралося до ящиків з боєприпасами...