Ярослав Рущишин, Наталія Піпа, Святослав Вакарчук, Галина Васильченко та Роман Лозинський звітують про перший місяць роботи в парламенті.

Народні депутати України від «Голосу» Святослав Вакарчук, Галина Васильченко, Наталія Піпа, Ярослав Рущишин та Роман Лозинський у Львові поділилися враженнями, як пройшов місяць діяльності парламенту, і відзвітували про свою роботу.

«Ми живемо в час, коли всі хочуть швидше, більше і якомога ефективніше працювати. Мушу віддати належне, що певні правила і стереотипи, які діяли в політиці, ламаються, і той ентузіазм, який панує серед владної команди, багато кого надихає. Це ми бачимо з підтримки людей, особливо в центральних та східних регіонах», — наголосив Святослав Вакарчук.

Водночас він виділив дві тенденції, які нині простежуються. Зусилля влади спрямовані на те, щоб імплементувати якомога більше реформ. У сесійній залі дискутуються і приймаються закони, які роками не приймалися. І багато з цих законів «Голос» підтримує, бо вони на часі. Але за цим шумом і аплодисментами не видно тривожної тенденції на узурпацію влади сьогоднішньою командою влади. Це було видно в перший день роботи парламенту, коли пачками почали вносити зміни до Конституції. Деякі з цих змін спрямовані, щоб посилити повноваження Президента, деякі — щоб знівелювати повноваження парламенту, а деякі — посилити силові структури. Один із таких законів — це закон «Про прокуратуру», за яким Генеральний прокурор може керувати всім і всіма. Так само закон «Про державну службу». З одного боку, він спрощує звільнення поганих чиновників, а з другого — розв’язує руки тим, хто хоче займатися кадровими чистками.

На думку Святослава Вакарчука, всі ці факти свідчать про те, що є велика небезпека концентрації владних повноважень у руках Президента України.

«Я багато бачив у політиці і пам’ятаю не одного Президента, який починав саме так. Він приходив і казав: треба змінити трохи правила, бо вони не дають змоги зробити людей щасливими. Посилимо повноваження і швидко проведемо реформи. Ющенкові й Порошенкові заважав сильний парламент. Кучму і Януковича треба було зупиняти майданами. Але, як показує досвід, український народ диктатури не терпить і любить свободу», — поділився враженнями лідер «Голосу».

Він вважає, що правильним буде зміцнення та побудова інституцій. Так збудовані всі західні демократії. Там інституції переживають будь-яких лідерів: дуже успішних, зовсім не успішних. Ця думка нині є не найбільш популярною, але завдання партії «Голос» — це бути голосом оцих правил інституцій.

«Ми віримо, що якщо збудуємо надійний фундамент держави, який би не залежав від особистостей, які приходять до влади, то ми зробимо всі разом хорошу справу. І наш будинок український буде стояти століттями. Якщо ми будемо залежати від політичної волі чи доброго настрою, рис характеру тих чи інших очільників, які приходять до влади, ми дуже сильно ризикуємо. Природа людини така, що абсолютна влада людину змінює. Ми б хотіли, щоб наші правила, інституції були сильніші за будь-яку політичну волю.

Може, ми повільніше будемо йти вперед, але точно будемо йти вперед. Кожен закон фракція «Голосу» перевіряє на «фактор Януковича». Чи прийняли б ми такий закон, якщо б його пропонували за часів Януковича? Наша роль — захист інституцій, захист правил, які є важливішими за політичні доцільності й конкретні імена, і третє — наш професійний погляд на речі, які нині відбуваються в парламенті, вміння побачити в деталях небезпеку. Для цього потрібна альтернативна точка зору, для цього існує демократія», — підсумував Святослав Вакарчук.

Львів.

Фото Наталії ВОВЧКО.