У ній — про жахіття російської окупації Донецька. Автор книжки — художник Сергій Захаров — провів півтора місяця у застінках так званої «ДНР» за карикатури, розміщені на вулицях Донецька в перші місяці окупації. Свою книжку він представив у Козельці на Чернігівщині в рамках фестивалю «Час нових історій». Захід організовано завдяки перемозі в конкурсі проектів «Малі міста — великі враження» і профінансовано Мінкультом та Козелецькою ОТГ.

«Я встиг розмістити вісім малюнків, — розповів Сергій Захаров, — а далі мене заарештували. Думаю, це через те, що я зустрівся із журналістом російського телеканала «Дождь» на його прохання. Або він «заклав», або його телефон прослуховували. Мене допитували слідчі російських спецслужб. Тричі інсценували розстріл, зламали ребра, били майже щодня. А ще півтори доби протримали разом з товаришем у розпеченому на серпневому сонці металевому кунгу».

Книжка Захарова — графічний роман. Завдяки державному фінансуванню її перекладено вісьмома мовами, вона наочно розповідає світу про життя в українському місті під окупацією. На запитання журналістки із проросійськими поглядами, мовляв, чи не пора вже миритися, Сергій Захаров відповів однозначно: «Це наша земля, а за свою землю треба воювати».

Фото автора.