Наприкінці вересня мешканці та гості Маріуполя закохувалися у місто Марії, розташоване на Приазов’ї, заново. Морський, металургійний, багатонаціональний, фестивальний, спортивний, молодіжний, інноваційний — усе це про сьогоднішній такий різний Маріуполь, від заснування якого виповнився 241 рік. Разом із жителями святкували день народження Маріуполя голова Донецької ОДА Павло Кириленко, міський голова Вадим Бойченко, народний депутат України Вадим Новинський.

Відзначення Дня міста (на знімку) розпочалося зі святкового забігу «Маріупольська Десятка», який відбувався цього року вже вдруге, зібравши майже 3,5 тисячі учасників. Захід, організаторами якого стали ККП «M. Sport» та Top Runners за підтримки Маріупольської міськради, включав забіги на дистанції десять та п’ять кілометрів. Змагалися також і любителі скандинавської ходьби, організували й естафети для параолімпійців і дітей. Кожен учасник забігів отримав унікальну медаль від M. Sport з грецькою назвою міста, футболки та рюкзаки.

А на алеї біля культурно-туристичного центру «Вежа» вирував книжковий фестиваль «Open book» з презентаціями, нетворкінгом та зустрічами з письменниками. На проспекті Миру розташувався фудкорт, де всі охочі ласувати смаколиками. А в Театральному сквері жителів і гостей міста своєю інноваційністю дивували роботи KIKI, KUKA та промобот. Ексурсія-сторітеллінг знайомила гостей свята з новими проектами Маріуполя, серед яких будівництво Льодової арени та аквапарку, реконструкції соціально важливих об’єктів, перетворення будинків культури на модернові заклади...

— Приємно спостерігати, як розвивається та модернізується місто, — відзначив у привітальному слові до маріупольців голова Донецької ОДА Павло Кириленко. — Відновлюються об’єкти інфраструктури, школи, лікарні і дитсадки. Ми докладемо максимум зусиль, щоб втілити всі проекти в життя.

— Хочу, щоб кожен житель Маріуполя відчував дух перетворення, а молодь бачила у ньому своє майбутнє, — наголосив міський голова Вадим Бойченко.

А потім міський голова оголосив три пріоритетні проекти, обрані маріупольцями шляхом народного голосування в Театральному сквері. Отже, люди обрали будівництво аквапарку, реконструкцію пляжу в селищі Піщаний і оновлення парку імені Гурова.

Вечірній концерт у футуристичному стилі ідеально вписався в концепцію святкування Дня міста. Для десятків тисяч маріупольців він став завершенням десятигодинної подорожі в майбутнє. Неймовірну атмосферу створили й популярна група «Onuka» та Національний академічний оркестр України «HAOHI». Поєднання народних інструментів з електрофолком підкорило слухачів...

Фото прес-служби Маріупольської міськради.