У вересні не тільки в Києві, а й в інших містах України температура повітря на вулиці знизилася майже до нуля, подекуди вже були заморозки. Не дивно, що городяни мерзнуть у своїх квартирах, адже централізоване опалення включають зазвичай лише 15 жовтня. Цього можна було б уникнути, якби влада була зацікавлена розвивати ідею індивідуальних систем опалення.

«Уся ця ситуація з централізованим опаленням і його альтернативою, яку не розвивають, існує вже не перший рік, — повідомляє адвокат Ростислав Кравець. — Це профанація — розмови влади про енергоефективність, які нічим не закінчуються, тому що на практиці я не бачив, щоб було розроблено проектну документацію для установлення в будинках індивідуальних блоків опалення з регуляторами. Щоб мешканці могли самостійно регулювати рівень споживаного тепла і, відповідно, платити тільки за те тепло, яке їм необхідно», — каже експерт.

«Ви не уявляєте, скільки енергоносіїв просто спалюється марно. А за це все платять громадяни, а компанії-монополісти, що здійснюють теплопостачання, отримують цю оплату і ще й з бюджету отримують компенсацію... Думаю, влада, що захищає інтереси монополістів, яким вигідно, щоб система опалення в місті залишалася такою, самоусунулася від питань енергоефективності. Але поговорити вони про це люблять», — зазначив адвокат.

Нагадаємо, українці повинні оплачувати комунальні послуги, зокрема опалення, навіть якщо в їхніх квартирах немає батарей. Заради справедливості зазначимо, що досі відключити окрему квартиру багатоквартирного будинку від теплової мережі було неможливо. Та наприкінці серпня цього року у Міністерстві юстиції України зареєстровано наказ № 169 Мінрегіонбуду України «Про затвердження Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води». І хоч процедура передбачає досить великий обсяг біганини та паперової тяганини, сподіваємося, що новий документ стане у пригоді співгромадянам.

Тим часом відомий в Україні інтернет-магазин Rozetka готується зупинити бізнес.

Усе через закони № 1053-1 і № 1073. Таку гучну і приголомшливу заяву оприлюднив генеральний директор Владислав Чечоткін на своїй сторінці у соцмережі. За його словами, законопроекти, які Верховна Рада прийняла нібито з метою виведення бізнесу із тіні і створення здорової конкуренції, насправді знищать середній бізнес цілком і повністю.

За словами директора Rozetka, згідно із новим законом будь-який споживач може заявити в податкову про «неправильний» чек. При цьому «неправильний» означає — немає в базі публічної податкової. Немає ні обмежень на кількість заяв, ні відповідальності для заявника», — зазначив Чечоткін і додав, що Rozetka категорично не підтримує цей закон.

Насамкінець трохи статистики. У серпні цього року розмір середньої номінальної зарплати в Україні впав до 10 537 гривень на місяць. Про це повідомив сайт Державної служби статистики України.

У середньому зарплати українців за місяць скоротилися на 3,9% — найбільше падіння від початку року. При цьому проти вересня минулого року зарплати зросли в середньому на 17,4% (з урахуванням інфляції — на 7,7%).

Найвищі зарплати в Україні у серпні отримували працівники фінансової та страхової галузі — в середньому 18,65 тисячі гривень на місяць. Найнижчі зарплати у працівників медичної галузі — лише 7067 гривень на місяць.

Підсумовував Віктор БОНДАР.