Україну, крім Львова, представлятиме Київ, Херсон і Черкаси. Дійство розпочалося з традиційної карнавальної ходи вулицями міста.

Уперше фестиваль відбувся в 1989 році як Всеукраїнський огляд недержавних театрів-студій, які виникли на хвилі перебудови. З 1996-го його гаслом стали слова «Класика очима експерименту». Фестиваль є членом Міжнародного європейського театрального форуму — ІЕТМ, його учасниками були майже 2,5 тисячі акторів, серед яких такі видатні зірки, як Донатас Баніоніс, Кшиштоф Зануссі, Богдан Ступка, Ада Роговцева, Роман Віктюк, Лариса Кадирова.

«Це не просто фестиваль — це театральна європейська традиція й один із найпрестижніших театральних форумів України, який щороку перетворює Львів на величезну театральну сцену», — такими словами привітав учасників заступник міського голови Андрій Москаленко.

Як вважає організатор фестивалю Ярослав Федоришин, це дає змогу привабити туристів і популяризувати традиції та історію міста Лева. Щовечора перед Львівським театром опери та балету проходять театральні вистави, вуличні дійства та величні карнавали за участю акторів із багатьох країн.