Саме 3 жовтня 1990 року відбулося офіційне об’єднання двох німецьких держав — ФРН і НДР. Хоча сам процес об’єднання розпочався раніше: 9 листопада 1989 року — в день падіння Берлінського муру.

Із 1949 року Німеччина існувала як дві держави — ФРН і НДР. Між ними був кордон з особливим режимом. Берлін також було поділено на Західний та Східний. У серпні 1961 року між двома частинами міста протягнули колючий дріт і розпочали споруджувати стіну. Тисячі людей виявилися відрізаними від своїх рідних по обидва її боки. А для відвідання Західного Берліна громадяни НДР мали отримати спеціальний дозвіл.

За 17 років існування муру в західну частину Берліна втекло 175.287 осіб. Втечі продовжувались навіть після того, як влада НДР наказала стріляти по втікачах на ураження. За різними даними, за спроби перетнути цей «кордон» загинуло від 125 до 600 людей.

Офіційно об’єднання Німеччини відбулося 3 жовтня 1990 року в 00.00 год. Саме о цій порі НДР припинила існування, як і її державні інститути, армія і флот. Відтоді ця дата є Днем німецької єдності й відзначається як національне свято.  

Після возз’єднання Німеччини Берлінський мур упродовж кількох місяців демонтували. Що-
правда, деякі його фрагменти вирішено зберегти як пам’ятник, котрий нагадує про минуле та «холодну війну». Проте й зараз можна пройти «маршрутом», де він стояв: 20-кілометрова лінія у центрі міста викладена подвійним рядком гранітної бруківки.

Невдовзі — 9 листопада — Німеччина відзначатиме також 30-ту річницю падіння Берлінського муру. Про це в своїй заяві нагадала канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона зазначила, що з нагоди ювілейного року, котрий відкриється 30-ю річницею падіння Берлінського муру 9 листопада, і до його закінчення — 30-річчя німецької єдності, 3 жовтня 2020-го, діятиме спеціальна комісія, котра сприятиме стимулюванню обговорення у суспільстві питань, котрі «нас роз’єднують і тих, що згуртовують».

Берлін.